Rat nije jednorodan – Mir sa ženskim licem

Prvi korak davanja priznanja nasim prijateljicama, partnericama, kolegicama, sestrama, majkama, kcerkama koje su izgubile zivot u banalnosti zla jest da pogledamo i procitamo. Nesa sjecanja su prvi koraci ka borbi i za  institucionalno sjecanje zena ciji se doprinosi nerijetko ignorisu u bh.drustvu.

 „Ova knjiga je provokacija i simboličan ženski odgovor na nepamćenje žena stradalih u proteklom ratu u našem kolektivnom pamćenju. Provokacija, jer njome opominjemo. Simbolična je jer 17 stradanja ukazuje na 9901 ubijenu. Njihove sudbine nude nam univerzalan doživljaj banalnosti zla koji briše sve druge razlike.“

 U sklopu projekta “Mir sa ženskim licem” koji u partnerstvu realizuju Fondacija “Lara” iz Bijeljine i HO “Horizonti” iz Tuzle, a koji je finansijski podržan od švedske fondacije Kvinna till Kvinna realizovan je niz aktivnosti koji za cilj ima osiguranja vidljivosti žena u procesima izgradnje mira u bh.društvu.

U projekat je uključeno pored Fondacije CURE još deset partnerskih organizacija iz različitih bh.gradova. Zjedničkim procesima rada aktivistkinje i predstavnice ženskih organizacija su dale svoj doprinos nastanku filma One umiru drugi put: https://www.youtube.com/watch?v=i2_2Re5Ntz0  koji govori o ženama koje su stradale u ratu u BiH, a koje su danas zaboravljene od strane institucija i nadležne vlasti. Film je doprinos ženskih organizacija, aktivistkinja i feministkinja da se očuva sjećanje na žene i djevojčice koje su dale svoje ogromne doprinose za zaustavljanje rata i izgradnje mira.

U ovom filmu korišteni su podaci iz knjige “Rat nije jednorodan“ koja je nastala istraživačkim radom aktivistkinja i feministkinja koje su dio Inicijative „Mir s zenskim licem“. Knjiga „Rat nije jednorodan“: http://fondacijalara.com/images/docs/RatNijeJednorodan.pdf je posvecena zenama i djevojcicama koje su stradale u ratu u BiH i sadrzi  price o 17 zena i djevojcica koje su ubijene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1995. godine. Price su nastale u zelji da se zivoti istradanja zena i djevojcica otrgnu od zaborava i da se procesima suocavanja s prosloscu i pomirenja na ovim prostorima da i rodna dimenzija.

Iskazujemo nadu i vjeru da ce institucije vlasti prepoznati zene i djevojcice koje su postojale i djelovale u BiH i da ce priznati zahtjev Inicijative „Mir s zenskim licem“ da se 08.12. obiljezava kao Dan sjecanja na zene stradale u ratu u BiH.