Saopštenje za javnost Inicijative „Mir sa ženskim licem” povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena i Sedmice rodne ravnopravnosti u BiH

ZAUSTAVITE POLITIKE RATOVA I PODJELA 

Inicijativa mir sa ženskim licem kao mreža ženskih organizacija, braniteljica ljudskih prava, povodom Osmog marta, Međunarodnog dana žena, izražava nepodijeljenu osudu invazije Rusije na Ukrajinu i punu solidarnost sa stanovništvom ove zemlje kao i sa stanovnicima/cama svih zaraćenih područja u svijetu. Članice podsjećaju javnost da je borba za prava žena, čiji je 8. mart simbolički praznik, uvijek podrazumijevala i borbu za prestanak politika u kojima se politički sukobi rješavaju ratovima, da su žene uvijek bile na strani mira i da je stav “mir nema alternativu”, ove godine, na žalost, aktuelniji nego ikad.

Mi imamo pravo da ne živimo u strahu, da ne preživljavamo ponovo ratne traume, da nemamo noćne more, a još uvijek nismo zacijelile stare rane i nismo pronašle i dostojanstveno ukopale sve kosti iz prethodnog rata. Dosta nam je preživljavanja, Inicijativa Mir sa ženskim licem zahtjeva pravo na dostojanstven život.

“Mir sa ženskim licem – Ženska inicijativa za suočavanje s prošlošću” je ženski mirovni pokret koji okuplja 13 ženskih organizacija iz svih dijelova BiH. Djeluje od 2013. godine. Bez obzira na institucionalne barijere, Inicijativa Mir sa ženskim licem radi na izgradnji mira i zajedničkim djelovanjem žena iz svih nacionalnih zajednica svakodnevno dokazuje da je  prevazilaženje nacionalnih podjela moguće, da je moguće prevazićimonoetničke narative o ratu u BiH i graditi toleranciju na principima uvažavanja različitih iskustava i stavova.

Članice Inicijative Mir sa ženskim licem: Fondacija “Lara” Bijeljina, Udruženje “HO Horizonti” Tuzla, Fondacija CURE Sarajevo, Fondacija “Udružene žene” Banjaluka, Helsinški parlament građana Banjaluka, “Forum žena” Bratunac, Udruženje žena “Most” Višegrad, Centar ženskih prava Zenica, “Glas žene” Bihać, UG “Žena BiH” Mostar, Udruženje Prijedorčanki “Izvor” iz Prijedora, UG “Grahovo” Bosansko Grahovo, UG “Budućnost” Modriča, Forum Civilna mirovna služba – forumZFD u BiH