U Sarajevu održan osmomartovski marš žena: “Feminista sam, neka sam”

U Sarajevu je danas organizovan aktivistički marš povodom Međunarodnog dana žena u kojem su učestvovale brojne aktivistkinje koji se svakodnevno bore za bolja prava i bolji status žena u društvu. Događaju je prisustvovalo približno 100 ljudi različitih dobi.
Marš je organizovala Fondacija CURE, a započeo je u 13:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine te je skupina šetala do BBI centra gdje su se ujedno i obratili medijima. Zatim su nastavili rutu Marša za ženska prava do Historijskog muzeja BiH.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

Ruta je kreirana s ciljem da početak i kraj marša simbolično formiraju krug, gdje početak kruga predstavlja tačku u vremenu prije 110 godina, kada su hrabre žene iz SAD-a obilježile prvi 8. mart uličnim demonstracijama.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

Prisutni aktivisti su pričali o tome koliko je važno osvijestiti bh. društvo o temi ravnopravnosti žena te o razlogu slavljenja ovog praznika. Izjavili su kako nisu svi svjesni zašto se tačno slavi i mnogi ga obilježavaju samo cvijećem te su istakle da se nadaju da će se situacija popraviti, a one će se nastaviti boriti za svoje ciljeve i prava.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

Nosili su kreativne transparente: “Niti jedna žena nevidljiva!”, “Žena sam, ne ignorišite moje postojanje”, “Sluškinje se bude”, “Feminista sam, neka sam!” i mnoge druge.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

Kraj rute predstavlja snagu žene današnjice i njihov otpor svim represivnim politikama koje krše prava žena današnjice na isti način na koji su to radile i prije 110 godina.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

“I dalje nemamo prava na sigurne radne uslove, jedinstvenu socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Nevidljive, društveno marginalizovane žene su svuda oko nas, a institucionalna politika njihov glas ne prepoznaje. Ovaj Marš za ženska prava je naš način da ukažemo na kršenja ženskih prava u Bosni i Hercegovini. Poruka koju mi nosimo ‘Umrežene-solidarne-jake’ je poruka koja znači da ponosno koračamo za sve naše prijateljice i sestre iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, rekli su iz Fondacije, stavljajući akcent na to da koračaju za sebe, svoje prijateljice i sestre širom svijeta.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

Okupljeni su napravili krug te će se u tri sata sastati u Historijskom muzeju gdje će biti prikazano 20 fotografija žena i njihove priče.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

“U muzeju će se održati izložba sa 20 fotografija žena i njihovim pričama. To su heroine, mirovnjakinje i žene koje su se izborile s nekim ratnim traumama. Prisustvovat će švedska i njemačka ambasadorica tako da se očekuje da će to biti lijep događaj”, izjavila je Vildana Džekman, aktivistkinja Fondacije CURE.

Preuzeto sa: https://www.klix.ba/magazin/kultura/u-sarajevu-odrzan-osmomartovski-mars-zena-feminista-sam-neka-sam/190308085