Radionice za unaprjeđenje političkih vještina kandidatkinja: Tuzla, Lukavac i Gračanica

U okviru projekta “Žene u politici,” koji provode Fondacija CURE i Budućnost Modriča, uz podršku IAMANEH Švicarska i financijsku podršku Vlade Švicarske, organizovane su radionice za žene kandidatkinje za lokalne izbore 2024. godine. Radionice su održane u tri opštine: Tuzla, Lukavac i Gračanica, s ciljem jačanja kapaciteta žena koje se nalaze na izbornim listama i pružanja podrške u njihovom političkom angažmanu.

Edukacija i osnaživanje žena u politici

Radionice su osmišljene kako bi ženama omogućile da poboljšaju svoje vještine u vođenju kampanja, javnim nastupima i kreiranju političkih programa. U svakoj od opština, kandidatkinje su imale priliku učiti o specifičnim izazovima s kojima se suočavaju žene u političkom okruženju, kao i o načinima kako prevazići prepreke poput rodnih stereotipa i neravnopravne zastupljenosti.

Gračanica: Izazovi i prilike

Radionica u Gračanici, održana 12. avgusta 2024. godine, okupila je žene s izbornih listi koje su podijelile svoja iskustva i diskutovale o aktuelnim problemima unutar političkih struktura. Poseban fokus bio je na niskoj izlaznosti birača/ica i izazovima s kojima se žene kandidatkinje suočavaju u ovoj opštini, gdje se za Gradsko vijeće kandidovalo ukupno 128 žena od 293 kandidata/kinja. Pored toga, analizirane su strategije koje mogu pomoći ženama da povećaju vidljivost i učine svoje političke kampanje uspješnijim.

Tuzla: Povezivanje i umrežavanje

Radionica u Tuzli održana je 13. avgusta 2024. godine, s ciljem jačanja međusobne saradnje žena kandidatkinja. Učesnice su razgovarale o načinima kako da se efikasnije povežu i zajednički rade na promovisanju ženskog političkog liderstva. Poseban fokus bio je na umrežavanju žena iz različitih političkih partija i inicijativa, kako bi se stvorila jača baza podrške za žene u politici.

Lukavac: Podrška za daljnji napredak

Posljednja radionica održana je 14. avgusta 2024. godine u Lukavcu, gdje su učesnice imale priliku da razgovaraju o konkretnim koracima koje mogu poduzeti kako bi poboljšale svoje javne nastupe i kreirale efikasne političke poruke. Učesnice su takođe dobile savjete o strategijama vođenja kampanja i razvijanju komunikacijskih vještina koje su ključne za uspjeh u političkoj areni.

Jačanje ženskog političkog angažmana

Sve tri radionice imale su zajednički cilj – ojačati ulogu žena u političkom životu Bosne i Hercegovine. Kroz edukaciju, mentorstvo i razmjenu iskustava, učesnice su dobile alate i podršku koja im je potrebna kako bi ostvarile uspješne kampanje i doprinijele pozitivnim promjenama u svojim lokalnim zajednicama. Projekat nastoji stvoriti dugoročnu promjenu kroz veće učešće žena u procesima donošenja odluka na svim nivoima vlasti.

Fondacija CURE i Budućnost Modriča nastavljaju sa ovakvim inicijativama kako bi žene imale snažniji glas u politici i postale liderke u svojim zajednicama, jer – snažne žene znače snažne zajednice!

Seminar “Žene u politici” održan za aktivistice i kandidatkinje iz Lukavca (VIDEO)