Deset godina festivala ženske umjetnost i aktivizma u Bosni i Hercegovini PitchWise 2015. – PitchWise RE_Visited

11891269_10207769481179866_1125934115678644606_nDeset godina festivala ženske umjetnost i aktivizma u Bosni i Hercegovini 

PitchWise 2015. – PitchWise RE_Visited 

Od 10. do 13. septembra 2015. godine u Sarajevu 

S velikim zadovoljstvom vas pozivamo na svima prepoznatljiv feministički PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH koji okuplja umjetnice/ke i aktivistkinje/e različitih generacija diljem države i svijeta.

 Program PW pogledajte OVDJE.

Neke od od učesnica ovogodišnjeg programa su: Eve Ensler, GIRL BE HEARD, Guerrilla Girls, ACT Women, ArtFemine, VoxFeminae, BeFem,Impuls Tutin itd.

PRIJAVNICU ZA PW MOŽETE PREUZETI OVDJE. Da biste ispravno popunili/e prijavnicu, potrebno je da u prijavnici izaberete na kojoj radionici ćete prisustvovati,

a više informacija o tome šta se radi na radionicama pogledajte OPIS RADIONICA.

Radujemo se što ćemo ove godine imati priliku ugostiti vas na PitchWise festivalu, stoga molimo da ispunjenu prijavnicu pošaljete na e-mail denija@fondacijacure.org najkasnije do 28.08.2015. do ponoći.

Fondacija CURE 2015. godine obilježava desetu godinu organizovanja PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma u BiH. Ovaj jedinstveni festival na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni promoviše bh. feminističko-aktivističku umjetničku scenu te kreira prostor namijenjen umjetničkom feminističko-aktivističkom izražaju.

Centralna tema PitchWisea 2015. godine je:

RE_Visited! – presjek 10 godina PitchWise festivala

Ovogodišnjim PitchWise festivalom obilježimo ustrajnost održavanja i vidljivosti zauzimanja javnih prostora te transformisanje patrijarhalnih praksi u kulturu feminističkog narativa koji propituje nametnute heteronormativne paterne i nudi drugačiju kulturu, kulturu koja promoviše mir i nenasilje.

U 2015. godini slavimo PW i naglašavamo da kroz PW festival mislimo globalno, a djelujemo lokalno. Kako smo počele – s okupiranjem prostora i gdje smo sad.

Vraćamo se na prvi PitchWise koji je nastao 2006. godine i od te godine svakog  septembra koristimo PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH kao sredstvo protiv opresije patrijarhata. Kroz prvi PitchWise smo nastojale ukazati na dvije stvari: na neophodnost preuzimanja javnog prostora za propitivanje i transformaciju društva i na neophodnost preuzimanja odgovornosti kako bi se činile promjene u direktnom okruženju.

U 2015. godini i dalje radimo na promjenama u direktnom okruženju te propitujemo feminizme u cijelom spektru njihovih različitosti, što nam omogućava da, i kada kritikujemo i dekonstruišemo pozicije moći i one kojima moć pripada, uradimo to na način da sugerišemo rješenja.

Radujemo se što ćemo ove godine imati priliku ugostiti vas na PitchWise festivalu, stoga molimo da ispunjenu prijavnicu pošaljete na e-mail denija@fondacijacure.org najkasnije do 28.08.2015. do ponoći.

Festival se, po feminističkoj tradiciji, organizuje po principu volonterizma i stoga su i finansije kojima raspolažemo ograničene. Nastojat ćemo obezbijediti prevoz i smještaj za prijavljene učesnice, a prijavnice ćemo razmatrati kako budu pristizale.

Zbog ograničenih sredstava prvenstvo imaju one osobe koje najprije pošalju prijavnicu te one koje su u mogućnosti da pokriju bar dio predviđenih troškova (npr. imaju obezbijeđen prevoz ili smještaj).

Fondacija CURE će izvršavati refundaciju putnih troškova prema regulacijama novog zakona koji zahtijeva refundaciju troškova putem ugovora o djelu. Nakon što učesnice predaju povratne karte, isplata će se izvršiti na priloženi žiro račun. One učesnice koje nemaju vlastiti žiro račun i/ili ličnu kartu mogu priložiti tražene informacije staratelja/ke. U prijavnici se nalaze pitanja koje je potrebno popuniti kako bismo mogle napraviti ugovor o djelu. Molimo da osobe koje se prijavljuju na PW, a nemaju bh. pasoš, uz svoju prijavnicu pošalju i skenirani pasoš.