Aktivnosti u sklopu programa “Sve jednake, Sve vidljive!” za 16 dana aktivizma

Fondacija CURE je u sklopu programskog djelovanja „Sve jednake, Sve vidljive!“ u 2017. godini realizovala niz aktivnosti. Neke i od aktivnosti su dio projektnih aktivnosti u sklopu projekta „Žensko zagovaranje za rodnu ravnopravnost“ koji financijski podržava Women’s World Day of Prayer (WWDP).

Ovo je samo dio programskih aktivnosti aktivistkinja bh. gradova s kojima je Fondacija CURE aktivno radila u 2017. godini, a koje su se odlučile samoinicijativno organizovati i podržati. Aktivnosti su realizovane u sklopu Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja koja traje od 25.11. do 10.12. 2017. godine. Podrškom kampanji „Sve jednake, Sve vidljive!“  kroz raznovrsne aktivnosti ukazale smo na probleme nasilja nad ženama u Sarajevu, Hadžićima, Palama, Tuzli, Bugojnom i Lukavcu, te obilježile važne datume:

25.11. –Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 03.12. –Međunarodni dan žena s invaliditetom i 08.12. – Dan sjećanja na žene stradale u ratu.

U nastavku možete pročitati više informacija o aktivnostima, a Fondacija CURE se zahvaljuje na sjajnim aktivnostima koje su predstavnice ženskih organizacija, neformalnih grupa i aktivistkinje odlučile u sklopu navedenog programa podržati i inicirati.

#1. 25.11. SARAJEVO – Ulična akcija:

Fondacija CURE u sklopu svog programskog djelovanja „Sve jednake, Sve vidljive!“  obilježile su 25.11. – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i početak Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja tokom koje se u cijelom svijetu vodi kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja i završava 10.decembra koji se obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava.

#2. 03.12. BUGOJNO – Posjeta Staračkom domu:

Neformalna grupa žena „Bugojanke“ u saradnji s Fondacijom CURE i Mrežom žena s invaliditetom In Mreža žena povodom 03.12.2017. godine Međunarodnog dana žena s invaliditetom, a u sklopu kampanje „Sve jednake, Sve vidljive!“ posjetile su Starački dom REVITALIS u Bugojnom. Na ovaj način su ukazale na probleme s kojima se nose žene treće dobi.

Link: https://www.bug.ba/bugojno-obiljezen-3-decembar-medjunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-posjetom-starackom-domu-revitalis.html

#3. 03.12. SARAJEVO – Ulična akcija:

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana žena s invaliditetom, Ženska mreža Bosne i Hercegovine u saradnji s neformalnom Mrežom žena s invaliditetom BiH i Posebnim mamama* organizovala je uličnu akciju u Sarajevu u želji da doprinese kampanji „Sve jednake, Sve vidljive!“ i globalnoj kampanji #16danaaktivizma.

#4. 06.12. PALE – Ulična akcija:

Udruženje  žena „Viktorija“ s Pala održalo je uličnu akciju, 06.12.2017. godine te samim time dalo svoj doprinos u ukazivanju na nasilje nad ženama u sklopu Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja na Palama.

Link: http://trebevic.net/istocno-sarajevo/udruzenje-zena-viktorija-pale-organizovalo-ulicnu-akciju-sve-jednake-sve-vidljive/

#5. 08.12. SARAJEVO – Ulična akcija:

Fondacija CURE, u okviru Inicijative „Mir sa ženskim licem, organizovala je  uličnu akciju pod nazivom „Sve jednake, Sve vidljive!“,  u Sarajevu povodom  obilježavanja 08.12.- Dana sjećanja na žene stradale u ratu s ciljem da se doprinese institucionalizaciji ovog datuma.

#6. 08.12. SARAJEVO – Okrugli stol:

Fondacija CURE u saradnji s Mrežom žena s invaliditetom u sklopu programa „„Sve jednake, Sve vidljive!“ organizovala je okrugli stol, u petak 08.12.2017. godine u Sarajevu gdje se govorilo o novoj regionalnoj Inicijativi “Žene Zapadnog Balkana za nove politike” i položaju žena s invaliditetom iz socijalno – ekonomske perspektive. Okrugli stol je moderirala Vildana Džekman iz Fondacije CURE, a panelistkinje su bile Stela Kapidžić – Mreža žena s invaliditetom i Selma Hadžihalilović- aktivistkinja i feministkinja Fondacije CURE.

#7. 08.12. TUZLA – Ulična akcija:

Neformalna zagovaračka grupa Udruženja „Horizonti“ iz Tuzle obilježile su 08.12. Dan sjećanja na žene stradale u ratu te na taj način dale svoj doprinos kampanji  Fondacije CURE „„Sve jednake, Sve vidljive!“.

Link: http://radiokameleon.ba/2017/12/08/ulicna-akcija-za-borbu-za-zenska-prava-aktivisti-udruzenja-ho-horizonti-tuzla/

#8. 08.12. LUKAVAC – Ulična akcija:

Nova ženska inicijativa iz Lukavca u saradnji s Udruženjem „Srce i duša“ iz Prokosovića obilježile su 08.12. Dan sjećanja na žene stradale u ratu te na taj način podržale kampanju  Fondacije CURE „Sve jednake, Sve vidljive!“ u Lukavcu.

Link: http://novazenskainicijativa.com/2017/12/08/ulicna-kampanja-sve-jednake-sve-vidljive-odrzana-u-lukavcu/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork

#9. 08.12. HADŽIĆI – Ulična akcija:

Žene Općinskih odbora Demokratske fronte Hadžići i SDP BiH Hadžići te Udruženja građana oboljelih od tumora Rubin iz Hadžića, u saradnji s Fondacijom CURE podjelom letaka i druženjem obilježile su 8.12. Dan sjećanja na žene stradale u ratu te na taj način pružile podršku kampanji „Sve jednake, Sve vidljive!“.

Link: http://www.dnevno.ba/vijesti/demokratska-fronta-da-se-ne-zaborave-zene-zrtve-rata-116110/

#10. 08.12. BUGOJNO – Ulična akcija:

Neformalna grupa „Bugojanke“ u saradnji s Fondacijom CURE i In mrežom žena s invaliditetom BiH u sklopu programa „„Sve jednake, Sve vidljive!“, Sve vidljive!“ organizovale su uličnu akciju u Bugojnom te na taj način podržale 08.12. – Dan sjećanja na žene stradale u ratu i Globalnu kampanju #16danaaktivizma.

Link:https://www.facebook.com/pg/BugojnoDanas.Info/photos/?tab=album&album_id=816336935205304