Dnevni avaz: Ženska mreža BiH: Ivanović treba javno da se izvini silovanim ženama u BiHFE

547d8c76-4498-45db-bbee-03bab0765237-ivan-ivanovic-718x446Ženska mreža Bosne i Hercegovine reagovala je danas povodom izjave Ivana Ivanovića, voditelja na Prvoj TV istaknuvši da šale o silovanju i seksualnom nasilju nad ženama nisu duhovite, te da se moraju eliminisati iz javnog diskursa.

Podsjećaju da je u emisiji “Veče s Ivanom Ivanovićem”, emitovanoj 29. novembra na banjalučkoj ATV, voditelj kazao da je “od 1995. godine porastao broj Bosanki koje rađaju djecu prije 15. godine i poslije kažu da Plavi šljemovi tamo nisu ništa radili”, aludirajući na prisustvo snaga UN-a u BiH tokom agresije na BiH.

Ženska mreža BiH naglašava da je Ivanović ovom rečenicom uvrijedio više od 50.000 žena koje su brutalno silovane ili preživjele bilo koji oblik seksualne torture tokom agresije na BiH, a na ovaj način povezao je sa tim zlodjelima i pripadnike UN-a.

Pozivaju javnost i organizacije da reaguju te zahtijevaju da Ivanović uputi javno izvinjenje putem medija, zbog povrede dostojanstva svih žena i tretiranja žena kao seksualnih objekata koje treba ismijavati, osobito žena koje su tokom 90-tih godina pretrpjele različite oblike torture, saopćeno je iz Ženske mreže BiH.