Dopis nadležnim institucijama vlasti povodom uznemirujućeg video klipa objavljenog na stranici Youtube

Fotografija: www.sarilab.wordpress.com

Fotografija: www.sarilab.wordpress.com

Ženska mreža BiH, koja se bavi zaštitom ženskih ljudskih prava, apeluje na poduzimanje odgovarajućih mjera povodom uznemirujućeg video klipa objavljenog 21.10.2012. godine na web stranici Youtube.

Video pokazuje izrazite scene muškog nasilja, te je očito kreiran u svrhu daljeg zlostavljanja putem internet portala i društvenih mreža.

Kako bismo zaustavile/i nasilje nad ženom prikazanom na video snimku, članice/ovi Ženske Mreže BiH zahtjevaju od nadležnih institucija identifikaciju i sankcionisanje odgovornih osoba.

Nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini je jedan od najrasprostranjenijih društvenih  problema  koji je godinama zanemarivan od strane bh. institucija, ali i cjelokupnog društva.

Na rješavanju problema nasilja nad ženama u Bosni i Hercegovine uglavnom rade nevladine organizacije sa nedovoljnim sredstvima i nedostatnom podrškom države.

Ovom prilikom zahtjevamo od nadležnih organa da pokažu aktivnije zalaganje u svrhu rješavanja ovakvih i sličnih slučajeva u budućnosti, te o tome obavještavaju javnost.

Dozvoliti da ovakve akcije prođu nekažnjeno, znači odobravanje nasilnog ponašanja, ne samo kada je u pitanju ovaj slučaj, nego i drugi koji se svakodnevno događaju.

O daljim akcijama koje budu  poduzete povodom ovog slučaja, molimo da nas obavjestite na broj telefona/fax-a: +387 33 264 420