INFOGRAFIKA: Preporuke o postupanju policijskih tijela prilikom osiguravanja mirnih okupljanja i protesta

Prema važećem zakonskom okviru u BiH, policijske agencije imaju obvezu pozitivnim djelovanjem omogućiti održavanje mirnih okupljanja. Kako bi bili u mogućnosti ispuniti tu dužnost, neophodno je da policijski_e službenici_e steknu, ali i njeguju različite vještine i sposobnosti, koje nisu nužno identične potrebnim vještinama za obavljanje svakodnevnog policijskog posla.

U omogućavanju održavanja mirnih okupljanja policiji potporu mogu pružiti organizatori_ce, dostavljanjem značajnih informacija i pristupom koji promiče dobru suradnju, kao i redari_ke ukoliko ih organizatori_ce angažiraju za potrebe javnog okupljanja. U svakom slučaju, ne smije se izgubiti iz vida činjenica kako ni organizatori_ce ni redari_ke ne mogu biti odgovorni_e za održavanje javnog reda i mira – to je isključivo ovlast i dužnost policije.

Kroz naš Priručnik o postupanju policijskih tijela prilikom osiguravanja mirnih okupljanja i protesta dali_e smo preporuke o postupanju u različitim fazama organizovanja okupljanja. Koje su to preporuke, možete pogledati u infografičkom prikazu ovdje.

Prenosimo sa: https://soc.ba/infografika-preporuke-o-postupanju-policijskih-tijela-prilikom-osiguravanja-mirnih-okupljanja-i-protesta/