Javna osuda napada na članice i aktivistkinje Udruženja „Lasta“ Drvar

Logo zenske mreze vektorski

Ženska mreža Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje napade i mizogine uvrede upućene članicama i aktivistkinjama Udruženja „LASTA“ iz Drvara, koje su 10. 05.2015. godine u programu Radija Drvar izrekli Stevica Lukač, načelnik Opštine Drvar i Slaviša Mihajlović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Članice i aktivistkinje Udruženja „LASTA“ iz Drvara su se javno obratile predstavnicima vlasti u svojoj lokalnoj zajednici zahtijevajući transparentnost informacija u vezi sa projektom nabavke opreme za bolnicu u Drvaru koja je u izgradnji, nakon čega su bile izložene javnim grubim napadima, mizoginim uvredama i prijetnjama od strane navedenih javnih fukcionera.

Podsjećamo javnost i predstavnike vlasti da Zakon o ravnopravnosti polova BiH – prečišćeni tekst (Službeni glasnik BiH br. 32/10) čl. 5, propisuje da je uznemiravanje svako neželjeno ponašanje po osnovu pola kojim se želi povrijediti dostojanstvo lica ili grupe lica i stvoriti zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje ili kojim se postiže takav učinak. Osim toga, čl. 6, st. 3c ovog Zakona propisuje da nasilje po osnovu pola uključuje i nasilje koje počine ili tolerišu organi vlasti i drugi ovlašteni organi i pojedinci. Čl. 29 Zakona takođe propisuje kaznene odredbe za lica koja na osnovu pola vrše nasilje i uznemiravanje kojim se ugrožava mir, duševno zdravlje i fizički integritet, te propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Pozivamo nadležne institucije i organe vlasti u BiH da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju sankcionisanja napada na članice i aktivistkinje Udruženja „LASTA“ iz Drvara i spriječe svako dalje uznemiravanje i nasilje prema članicama i aktivistkinjama ovog Udruženja.

Ženska mreža BiH

Br.: 131/15