Javna reakcija Fondacije CURE

Silovateljima nije mjesto u medijskim prostorima!

Fondacija CURE najoštrije osuđuje objavljivanje intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem u dnevnom listu „Informer“ iz Srbije i dijeljene tog intervjua na društvenim mrežama.

Fondacija CURE pruža punu podršku protestu koji je organizovao feministički pokret „Ženska solidarnost“ kao i svim aktivistkinjama i aktivistima, građankama i građanima Srbije, koji/e su se uz poruku „Neću nositi nož i sprej  hoću zakonsku zaštitu” okupili/e ispred redakcije „Informera” u znak protesta protiv objavljivanja intervjua sa osuđenim silovateljem. Objavljivanje intervjua predstavlja dodatnu traumu svim ženama koje žive u strahu od počinitelja ovih djela. Intervju je vođen, prije svega, senzacionalistički i u njemu se promoviše zločin silovanja i osuđeni silovatelj. Navedeni intervju ne promoviše i ne osigurava dostojanstvo i prava preživjelih i žrtava, nedostaje mu kontekst, senzibilitet, znanje, profesionalnost.

Nažalost,  okruženje u kojem živimo toleriše nasilje nad ženama i djevojčicama. Statistike pokazuju da jednu od tri žene tokom njenog života pretuče partner ili su trpjele seksualno nasilje. Živimo u okrutnom svijetu. Živimo u svijetu u kojem djevojčice i žene nikada nisu sigurne. Silovanja djevojčica i žena u svijetu dešavaju se svake sekunde.

Zaostavština patrijarhata ogleda se u našem obrazovnom sistemu u kojem učimo djevojčice, djevojke i žene kako da se zaštite od nasilja i nasilnika, a ne učimo dječake, mladiće i muškarce da ne vrše nasilje. Ovakvim vrijednostima balkansko društvo usvaja percepciju u kojoj se opravdavaju počinitelji seksualnog nasilja jer su vođeni svojim navodno isprovociranim seksualnim nagonima. Ovakva pozicija u potpunosti je pogrešna jer svakom činu seksualnog nasilja prethodi izbor. Djevojčice i djevojke odrastaju u okruženju u kojem im se eksplicitno ili implicitno ulijeva strah od toga da jednom mogu biti silovane i da treba da paze da ne  „provociraju” kako bi  izbjegle nasilje.

Za počinjeno nasilje isključivo je odgovoran počinitelj, dok veliki dio odgovornosti snosi obrazovni sistem koji ne kreira mehanizme za NULTU toleranciju nasilja. Odgovorni su sudovi koji ne kažnjavaju počinitelje, odgovorna je država koja nema mehanizme stvarne osude nasilnika.

Preživjele i žrtve nasilja nikada nisu krive što je sistem postavljen na način da dodatno viktimizuje ženu koja proživljava ili je preživjela nasilje, a pronalazi opravdanje za nasilnika i seksistu.

Živimo u okrutnom svijetu u kojem patrijarhat daje slobodu muškarcima da vrše nasilje, siluju, zlostavljaju, muče, drže u zarobljeništvu, odlučuju o sudbini žena i djece i ubijaju svojom slobodnom voljom.

Djevojčice i žene žive u stalnom u strahu da će neko preuzeti kontrolu nad našim životima i našim tijelima.

DOSTA JE VIŠE DA ŽENE PLAĆAJU SVOJOM SLOBODOM I ŽIVOTIMA SISTEM KOJI JE KREIRAN PO MJERI NASILNIKA I MUČITELJA!