Javno reagovanje povodom napada na učesnike_ce Merlinka festivala u Art kinu Kriterion

www.soc.ba

Fotografija: www.soc.ba

Ženska mreža BiH osuđuje sve oblike nasilja i kršenja  ljudskih prava!

Javno reagovanje povodom napada u Art kinu Kriterion

Ženska mreža BiH (ŽMBiH) najoštrije osuđuje napad na učesnike/ce Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji se desio u subotu, 01.02.2014. godine u 15.15 sati, kada je 10-ak maskiranih lica nasilno ušlo u prostorije Art kina Kriterion u Sarajevu izvršivši verbalni i fizički napad na sve učesnice/ke.

Sam događaj je bio najavljen policiji i policija MUP-a Kantona Sarajevo je bila pozvana da bude prisutna u vrijeme održavanja aktivnosti u prostorijama gdje se održavao festival, međutim, policija je došla u 15.30 sati, kada su se napadači povukli.

Napad koji se desio je zločin i građani/ke, te institucije vlasti moraju shvatiti da ne postoji opravdanje za čin nasilja, jer on predstavlja direktan napad na osnovna ljudska prava i slobodu okupljanja i izražavanja! Za napad koji se desio trebaju odgovarati i počinioci i Organi unutrašnjih poslova koji su zaduženi za sigurnost svih građana i građanki.

Članice ŽMBiH se zalažu za sigurnost svakog građana/ke u BiH i zato pozivamo na punu odgovornost MUP Kantona Sarajevo zbog neizvršene obaveze osiguranja najavljenog festivala, jer smatramo da je održavanje skupa od visokog rizika zbog diskriminacije s kojom se suočavaju LGBT* (lezbejke, gej muškarci, biseksualne i transrodne osobe) osobe i zbog stepena homofobije koja preovladava u bh.društvu. Također, pozivamo na punu odgovornost izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast da u ovakvim slučajevima reaguju na osnovu Ustava BiH. Ukoliko država ne može da pruži zaštitu svim građanima/kama, mi ne živimo u miru, nego u diskriminatornoj državi koja podržava kulturu nasilja.

Ženske nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini koje godinama aktivno djeluju na sprječavanju i suzbijanju svih oblika nasilja, zahtijevaju od institucija na svim nivoima da prepoznaju oblike nasilja počinjene iz mržnje kao javni problem i preuzmu odgovornost da nasilje osude, spriječe i da počinioce nasilja u svim pojedinačnim slučajevima dosljedno i najstrožije kazne.