Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje: Osuda napada na LGBTI aktivistkinju

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje napade motivisane mržnjom na LGBTI zajednicu i poziva vlasti da istraže i procesuiraju počinioce. Osim toga, članice koalicije ističu da govor mržnje koji prethodi ovim napadima mora biti istražen i snažno osuđen od strane lokalnih institucija.

U petak, 5. aprila, napadnuta je djevojka, pripadnica LGBTI zajednice, dok je hodala ulicom u centralnom dijelu Sarajeva. Ovaj napad se desio nakon što je napadač prijetio njoj i njenoj djevojci zbog njihovog neheteronormativnog izgleda i činjenice da je najavljena prva Bosanskohercegovačka povorka ponosa. Čovjek srednjih godina prvi put je prišao dvjema djevojkama u noći između 3. i 4. aprila, govoreći im kako se ne smiju držati za ruke i prijeteći im da će ih napasti nožem. Zatim je zaprijetio napadom na Povorku ponosa, rekavši da vrijeđa njegova vjerska uvjerenja. U petak oko 14 sati, manje od dva dana poslije prvog incidenta, isti čovjek je sa svojim prijateljem izašao iz automobila, dok su ove dvije djevojke stajale ispred trgovačkog centra, te udario jednu od njih toliko da je pala na tlo. Tada su dvojica muškaraca počela trčati za drugom djevojkom, koja je uspjela pobjeći od napadača. Jasno je da je ovaj napad rezultat oštre rasprave o najavi prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje smatraju da se krivična djela počinjena iz mržnje i predrasuda, koja su regulisana Krivičnim zakonom FBiH, ne smiju tolerisati i zanemarivati, te snažno apeluju na lokalne vlasti i nadležne institucije da istraže i procesuiraju napadače.

Članice Koalicije, također, pozivaju medije i lokalne institucije da osude podsticanje i širenje mržnje u bosanskohercegovačkoj javnosti. Pripadnici LGBTI zajednice imaju pravo da žive bez straha da će biti napadnuti zbog svog identiteta i obaveza je naše države da osigura tu zaštitu.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Asocijacija za demokratske inicijative
Centar za mlade KVART
Civil Rights Defenders
Fondacija CURE
Fondacija Mediacentar Sarajevo
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine
Otaharin
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)
Sarajevski otvoreni centar
Udruženje BH novinari
Vijeće za štampu BiH

Tuzlanski otvoreni centar