Koliko košta sastanak šestorke, a koliko oporavak djevojčice žrtve seksualnog nasilja?

Fotografija: www.motherhoodthetruth.com

Fotografija: www.motherhoodthetruth.com

Koliko košta sastanak šestorke, a koliko oporavak djevojčice žrtve seksualnog nasilja?

To je pitanje koje svaka građanka i svaki građanin u Bosni i Hercegovini, danas i svaki dan, treba da postave svojim izabranim predstavnicima i predstavnicama u institucijama vlasti i na svim nivoima.

Posljednjih dana javnost u Bosni i Hercegovini je potresena slučajevima monstruoznog nasilja i hladnokrvnih ubistava izvršenih nad trogodišnjim, osmogodišnjim i sedamnaestogodišnjim djevojčicama.

Reakcije stižu od nadležnih lokalnih službi, ali od onih koji imaju moć – sama tišina.

Šestorica političkih lidera Bosne i Hercegovine su previše zauzeti sami sobom da bi se bavili gorućim pitanjima: Da li nasilje nad djevojčicama u Bosni i Hercegovini eskalira?  Ili se o njemu NAPOKON javno govori nakon niza godina tišine i rješavanja pitanja nasilja u porodici “unutar četiri zida”?

Nasilje nad ženama, a naročito nad djevojčicama odražava stanje u društvu – ono predstavlja odnos prema onima koji/e su marginalizirani/e i koji/e nemaju moć, čak ni onu fizičku da se odupru nasilju. Žrtve su u strahu progovoriti o nasilju koje trpe godinama – jer ih nema ko zaštititi. Zaštita žrtava se izgubi u lavini birokratskih uslova i preduslova, dok počinilac nasilja slobodno hoda i mobiliše  okruženje u svoju korist “pogriješio sam samo jednom – neću više” – do sljedećeg puta.

Umjesto oštre kaznene politike koja bi ovo pitanje tretirala kao teško krivično djelo, institucije često pribjegavaju savjetovanjima, mirenja. Troškovi, rezanja, budžeti – to su odgovori koji obično čujemo. Šta je prioritetnije o prioriteta – gdje najviše stegnuti? Obično po onima koji/e nemaju moći – po žrtvama nasilja.

Ženske nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini koje godinama aktivno djeluju na sprečavanju i suzbijanju nasilja nad djevojčicama i ženama zahtijevaju od institucija na svim nivoima da prepoznaju nasilje nad ženama i djevojčicama kao javni problem i preuzmu odgovornost da nasilje protiv djevojčica i žena osude, spriječe i da počinioce nasilja u svim pojedinačnim slučajevima dosljedno i najstrožije kazne.  Nevladine organizacije će pratiti tok dešavanja, te  u skladu sa ne/regovanjem nadležnih organa preduzimati neophodne  korake i akcije  u odbrani ljudskih prava.

Naš vitalni građanski i nacionalni interes je: NULTA TOLERANCIJA ZA NASILJE NAD DJEVOJČICAMA I ŽENAMA.