Narandžasti dan – Dan borbe protiv rodno zasnovanog nasilja

U cilju podizanja svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, 25. maja na Trgu Krajine je organizovano više aktivnosti kojima je obilježen ovaj dan u svijetu poznat kao Narandžasti dan.

Aktivnost u Banjaluci organizovale su organizacije: Fondacija Udružene žene, Helsinški parlament građana Banjaluka, Oštra nula i Zdravo da ste uz podršku Gradske uprave Banja Luka.

Amela Bašić Tomić iz Fondacije Udružene žene kazala je da su ovakve aktivnosti i saradnja prilika za kreiranje ambijent nulte tolerancije na nasilje.

“Smatramo da samo zajedničkim snagama možemo uticati na smanjenje, odnosno potpuno zaustavljanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama i djevojčicama”, kazala je ona i dodala da i dalje postoji trend rasta nasilja, te da je to posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije.

“Ova vrsta preventivnih aktivnosti u kojima dolazi do podizanja javne svijesti utiče na to da mnoga treća lica u svojoj neposrednoj blizini ili komšiliku prijavljuju nasilje u porodici. Dakle, imamo određene pomake, da nismo više toliko tolerantni na nasilje”, rekla je Bašić Tomić.

Građani/ke Bosne i Hercegovine moraju znati da je nasilje u porodici krivično djelo, te da u slučaju izloženosti tom obliku nasilja, svoje pravo na zaštitu treba da potraže na sljedeće načine:

– Prijavom nasilja policiji na broj 122
– Pozivom na besplatne SOS telefone 1265 (za FBiH) i 1264 (za RS)
– Obraćanjem Centru za socijalni rad u vašoj opštini, od čijih službenika/ica možete zatražiti smještaj za vas i vašu djecu u jednoj od sigurnih kuća gdje vam se može pružiti neophodna medicinska, socijalno-pravna, psihološka i druga pomoć, a gdje možete ostati do 3 mjeseca
– Traženjem pomoći od nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković je rekao da će Banja Luka od sada svakog 25. u mjesecu prirediti niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti  o sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama.