NAŠ BOL JE VAŠ SRAM- SVI SMO MI ENISA

Povodom  nasilja nad mladom ženom, Enisom iz Jablanice, dana 01.08.2023.g. koja je pretučena jer je tražila svoju pošteno zarađenu platu  Ženski pokret USK –a diže svoj glas i oštro osuđuje ovaj čin.

Ovaj događaj još jednom je ukazao na težak položaj žena u društvu u kojem živimo i nužnost agresivnijeg traženja zaštite prava žena kako na radnom mjestu i vezi sa radnim odnosom tako i u svakoj drugoj sferi našeg života.

Žene širom BiH na radnom mjestu trpe razne oblike nasilja : sekuslano uznemiravanje, mobbing, fizičko nasilje,ucjenjivanje, prijetnje, ponižavanja, uskraćivanje prava iz radnog odnosa.

Žene nisu sigurno ni na radnom mjestu, ni u kući , ni na ulici , ni javnom prostoru, ni na mjestima odlučivanja ( Skupštine, Parlamenti) zbog čega još jednom izlazimo na ulice da jasno istaknemo naše ciljeve:

  • Zaustavimo nasilje nad ženama !
  • Podrška svima koji su pretrpjeli nasilje !
  • Tražimo od nadležnih zaštitu prava iz radnopravnog odnosa i sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava!

Povodom toga Glas žene Bihać – kooordinirajuća organizacija Ženskog pokreta u USK –a organizira mirno okupljanje na Gradskom trgu u Bihaću pod sloganom “Naš bol je vaš sram- Svi smo mi Enisa”, u srijedu u 18h i tražimo adekvatno procesuiranje nasilja nad ženama !

Ovim mirnim okupljanjem želimo osnažiti glasove žrtva i  poručujemo da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno.

Državo odgovorna si za naše patnje i boli!

Pozivamo sve građane i građnke koji su u mogućnosti da nam se pridruže na Gradskom trgu te zajednički pošaljemo jasnu poruku svim nadležnim da  ovakve slučajeve nećemo tolerisati!

Glas žene Bihać