Održana ulična akcija RAVNOPRAVNOST SADA!

DSC_0883-1024x666Predstavnice i predstavnici nevladinih organizacija, političkih partija, ali i zastupnice i zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su danas prisustvovali uličnoj akciji pod simboličnim nazivom RAVNOPRAVNOST SADA! koja je održana povodom prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH.

Na dnevnom redu sjednice PSBiH prijedlozi zakona koji su veoma bitni sa aspekta prava žena

Na današnjoj, 28. sjednici, Predstavničkog Parlamentarne skupštine BiH na dnevnom redu su prijedlozi zakona koji su veoma bitni iz perspektive prava žena i ravnopravnosti spolova. Dva, od tri prijedloga prijedloga, je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na inicijativu Sarajevskog otvorenog centra prvobitno razmatrala, a potom i jednoglasnom odlukom uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

DSC_0894-1024x683Ti prijedlozi su:

1.) Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno da u sastavu Vijeća ministara bude zastupljeno najmanje 40 posto osoba oba spola. To bi u praksi značilo da će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ako Prijedlog bude usvojen, odbiti potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH ako ne održava ravnopravnu zastupljenost oba spola. Više o ovom Prijedlogu i njegovom značaju pročitajte ovdje.
2.) Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine(predagač: Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma BiH) koji predviđa da na kandidatskim listama mora biti jednak broj kandidatkinja i kandidata uz naizmjenično redanje istih. Više o ovom prijedlogu i njegovom značaju pročitajte ovdje.
3.) Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine
(predlagači: članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva BiH) koji između ostalog predviđa ukidanje odredbe Izbornog zakona BiH o rasporedu kandidata_kinja na listama, ostavljajući samo obavezu da jedan_na od prva tri kandidata_kinje na listi bude osoba koja pripada manje zastupljenom spolu. Ovakav prijedlog predstavlja značajno nazadovanje u postignutom napretku i u konačnici dovodi do smanjenog broja izabranih žena.

Svi prijedlozi su dostupni na ovom linku.

Prihvatamo samo one izmjene koje idu naprijed, a to je paritet 50:50 posto

Članica Predsjedništva SDP BiH Besima Borić, je istakla da izmjene Izbornog zakona koje Interresorna grupa predlaže predstavljaju nazadovanje u onom što je postignuto za sve ove godine. Ono što je prijedlog parlamentarne komisije za ravnopravnost spolova jeste da procesi idu naprijed i stoga je poduzeto niz aktivnosti kako ne bi došlo do gušenja ženskih prava ni njihovog položaja. Borić ističe da su prihvatljive samo one izmjene koje idu naprijed, a to je paritet 50:50 posto.

DSC_0924-1024x683Saša Gavrić je objasnio da se simboličnom akcijom RAVNOPRAVNOST SADA! nastojalo posljednji put pozvati parlamentarke i parlamentarce da postojeću rodnu kvotu ne narušavaju nego da podrže prijedlog komisije za ravnopravnost spolova kako bi se uvela rodna kvota od 50 posto, to jest kako bi kandidati i kandidatkinje bili ravnopravni na izbornim listama od narednih izbora. Istakao je da je došlo vrijeme da i u BiH politika prestane da bude mizogina i da postane podržavajuća prema ženama.