Oslobođenje: Ženska mreža BiH: Ivanović je uvrijedio više od 50.000 žena koje su brutalno silovane ili preživjele seksualne torture

zenska-mreza-bih-ivanovic-je-uvrijedio-vise-od-50000-zena-koje-su-brutalno-silovane-ili-prezivjele-seksualne-torture_1417524180Šale o silovanju i seksualnom nasilju nad ženama nisu duhovite, te se moraju eliminisati iz javnog diskursa! U emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem”, emitovanoj 29. novembra na jednoj banjalučkoj TV, voditelj je kazao da je “od 1995. godine porastao broj Bosanki koje rađaju djecu prije 15. godine i poslije kažu da Plavi šljemovi tamo nisu ništa radili”, aludirajući na prisustvo snaga UN-a u BiH tokom agresije na BiH, navodi se u reakciji Ženske mreže Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Ivanović je ovom rečenicom, naglašava Ženska mreža BiH, uvrijedio više od 50.000 žena koje su brutalno silovane ili preživjele bilo koji oblik seksualne torture tokom agresije na BiH, a na ovaj način povezao je sa tim zlodjelima i pripadnike UN-a.

“Smatramo da se ovakve izjave ne smiju dopustiti i tolerisati u javnom diskursu. ŽMBIH je mišljenja da se seksističke i uvredljive izjave moraju obustaviti i da osobe koji/e svojim neprofesionalno i neetičkim izjavama u javnom prostoru podržavaju seksualno nasilje nad ženama, odgovaraju za svoje seksističko ponašanje”, navodi Ženska mreža BiH.

U ime Ženske mreže BiH, njene članice, organizacije sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, navode osuđuju sve oblike nasilja i diskriminacije nad ženama.

“Zahtjevamo od nadležnih osoba i Regulatorne agencije za komunikacije BiH da po hitnom postupku poduzmu aktivnosti kako ova izjava ne bi prošla bez pozivanja na odgovornost televizije koja je emitovala sporni snimak. Ignoriranjem, šutnjom inesankcionisanjem odgovornih se stvara utisak da je nasilje nad ženama prihvatljivo u našem društvu i da kao takvo ima podršku države”, ocjena je Ženske mreže BiH.

Ukazuju da je ovom izjavom je prekršen opšti princip Člana 3. Kodeksa o emitovanju RTV programa koji poziva na poštivanje dostojanstva čovjeka i temeljnih prava drugih. Tokom emisije je, stav je Ženske mreže, takođe, prekršen član 4. Kodeksa o emitovanju RTV programa, kojim se zabranjuje govor mržnje – govor koji ima namjeru da ponizi, zastraši ili podstakne na predrasude ili nasilje protiv osoba ili grupe na osnovu njihovog spola, rase, dobi, nacionalnosti, seksualnog opredjeljenja, polne i rodne orjentacije, moralnih ili političkih ubjeđenja, socijalno ekonomskog – statusa ili profesije.

Ženska mreža BiH ističu “ne želi društvo u kojem će se tolerisati i podržavati seksističko ponašanje u privatnom i javnom prostoru, te poručuju da Ivan Ivanović, kao i ostale javne osobe ne smije vršiti svoju funkciju na način da javno širi mržnju, diskriminaciju i fašizam”.

“Pozivamo javnost i sve ljudskopravaške organizacije, kako sa prostora BiH, tako i sa prostora Srbije, da reaguju i zahtjevaju da Ivan uputi javno izvinjenje putem medija, zbog povrede dostojanstva svih žena i tretiranja žena kao seksualnih objekata koje treba ismijavati, osobito žena koje su tokom 90-tih godina pretrpljele različite oblike torture”, zaključak je Ženske mreže BiH.