Oštro osuđujemo govor mržnje i izraženu mizoginiju prema novinarkama Saneli Prašović Gadžo i Arijani Saračević Helać

Saopćenje za javnost

Oštro osuđujemo govor mržnje i izraženu mizoginiju prema novinarkama Saneli Prašović Gadžo i Arijani Saračević Helać

Zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dženan Selimbegović je, kako prenose mediji, putem svog ličnog Facebook profila grubo izvrijeđao novinarke Sanelu Prašović Gadžo i Arijanu Saračević Helać.

Njegov javni status je glasio: „Gledam trailer za nekakav intervju na BHT-u. Sjele dvije „polovnjače“ jedna nasuprot druge. Jedna loše izblajhana, a druga sa sfušerenim kolagenom u usnama. Ljudi ih zovu novinarkama. I sada ova izblajhana mrtva-hladna kroz čuperak loše njegovane kose, izvali da je BiH u ratu odbranila u stvari šaka novinara na BHT-u. Ništa Armija BiH, ništa heroji, ništa Alija…samo ona i njena raja…“

Ženska mreža BiH i Mreža za izgradnju Mira smatraju da ovakav mizogini, degradirajući govor prema ženama, pun uvreda i pokušaja diskreditiranja profesionalnih sposobnosti pomenutih novinarki, zahtijeva najstrožiju osudu, prije svega kroz instituciju čiji je Dženan Selimbegović službenik.

Posebno nas zabrinjava činjenica da ovo nije prvi put da Selimbegović putem Facebook profila direktno vrijeđa građane BiH, ali i medije, i da se takvo ponašanje, do sada, tolerisalo.

Smatramo da je vrijeme da se državne institucije, posebno Predsjedništvo BiH, ogradi od izjave službenika Selimbegovića, te da najoštrije sankcioniše ovakvo ponašanje, tj. da pokrenu disciplinski postupak protiv zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH koji je svojom izjavom prekršio, između ostalog, i Zakon o zabrani diskriminacije u BiH, kao i Zakon o ravnopravnosti spolova.

Pozivamo na sankcionisanje ovakvog govora, a sve u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine (2003), čiji član 15. u dijelu “Neprimjereno ponašanje” jasno kaže da će državni službenik koji se neprimjereno ponaša prema građanima, saradnicima i drugim osobama u vršenju državne službe, biti kažnjen pismenom opomenom ili pismenim ukorom ili smanjenjem plaće do 10 posto u trajanju od jednog do tri mjeseca. Također, u skladu sa narednim stavom Pravilnika: Ukoliko se neprimjereno ponašanje izražava kao vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj, spolnoj ili rasnoj osnovi, kaznit će se smanjenjem plaće od 15 do 30 posto u trajanju od tri do šest mjeseci ili degradiranjem na neposredno niže radno mjesto ili mjerom prestanka radnog odnosa u državnoj službi, pozivamo na sankcionisanje Selimbegovića.

U povodu ovog događaja, Ženska mreža BiH i Mreža za izgradnju mira će tražiti očitovanje i Sekretarijata Predsjedništva BiH, kao i Stranke demokratske akcije o ovom javnom istupu.

U javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine nema mjesta mizoginiji, te tražimo oštro sankcionisanje svake osobe koja na bilo koji način širi govor mržnje, osobito kada se radi o osobi koja obnaša javne funkcije i treba da zastupa interese građanki i građana Bosne i Hercegovine.