Posjeta spomen obilježju Donja Gradina – Odavanje počasti stradalim Romima/kinjama

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla u saradnji sa ženskom romskom mrežom, „Uspjeh“ u BiH uz finansijsku podršku OAK fondacije, Fonda otvoreno društvo BiH i OSCE misije u BiH organizuje 02.Augusta 2019.godine sa početkom u 12:00 sati posjetu spomen obilježju Donja gradina. Cilj posjete je odavanje počasti stradalim Romima i Romkinjama tokom II Svjetskog rata.

Drugi august se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Na taj dan 1944. godine nacisti su poslali u gasne komore 2.897 Roma u logoru Aušvic. Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Europe, i obilježava se širom Europe. Procijenjeno je da je tokom Drugog svjetskog rata, ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen.

Na mjestu stradanja, Jevreja, Srba, antifašista i drugih, u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40.000 Roma, ubijenih maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima.

Od 40.000 Roma koliko je brutalno pogubljeno, većina su bila djeca, žene i starci.

Čekalo se 70 godina da se čuju riječi izvinjenja koje je izgovorila potpredsjednica njemačkog parlamenta Claudia Roth 2014. godine. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo drugi august Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

Obilježavanjem ovog datuma odajemo počast i spomen stradalima Romimima i Romkinjama u II Svjetskom ratu kao i ostalim nevinim žrtvama te Vas pozivamo da nam se pridružite.