Predstavljanje istraživanja “Rodno zasnovana diskriminacija u oblasti rada u Bosni i Hercegovini 2018-2022”

Helsinški parlament građana Banja Luka Vas poziva da učestvujete u panel diskusiji povodom predstavljanja izvještaja “Rodno zasnovana diskriminacija u oblasti rada u Bosni i Hercegovini 2018-2020” koje će se održati u ponedjeljak, 07. marta 2022. godine, sa početkom u 10:00h, u hotelu Europe, Sarajevo.

Istraživanje je provedeno u okviru regionalnog projekta „Osnaživanje organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije i unaprjeđivanja radnih prava žena“, podržano od strane Evropske unije (EU) i Švedske agencije za razvoj i saradnju (Sida). Uključuje informacije o nedostacima u relevantnom pravnom okviru, prevalenciji i prirodi diskriminacije zasnovane na radu i u vezi sa radom, te podatke o tome koliko su ljudi informisani i spremni podnijeti zahtjeve ukoliko primijete diskriminaciju, kako su institucije do sada tretirale takve slučajeve, kao i preporuke za svakog relevantnog aktera.

Panel će ugostiti nekoliko govornica/ka:

1. Svjetlana Ramić Marković, autorica istraživanja

2. Branislava Crnčević, Agencija za ravnopravnost polova BiH

3. Jasminka Džumhur, Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine

4. Darko Pandurević, Sarajevski otvoreni centar

5. Mersiha Beširović, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BIH

6. Gentiana Murati Kapo, Ženska mreža Kosovo (koordinator regionalnog projekta)

Moderator: Haris Buljubašić, novinar

Predstavnici organizacija civilnog društva, javnih institucija, javnosti i medija pozvani su da prisustvuju ovom događaju.

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na e-mail: zumicevic@hcabl.org najkasnije do 04. marta 2022. godine.

Prenosimo sa: http://hcabl.org/predstavljanje-istrazivanja-rodno-zasnovana-diskriminacija-u-oblasti-rada-u-bosni-i-hercegovini-2018-2022/