Predstavnici/e civilnog društva BiH oštro osuđuju napad na braniteljicu ženskih prava gđu Saju Ćorić, predsjednicu Udruženja „Sumeja Gerc“ iz Potoka kod Mostara

ff

Predstavnici/e civilnog društva najoštrije osuđuju napad na privatnu imovinu braniteljice ženskih prava gđe Saje Ćorić, predsjednice Udruženja „Sumeja Gerc“ iz Potoka kod Mostara koji se desio 28/09 u noćnim satima od strane nepoznatih počinilaca.

Bacanje molotovljevih koktela i paljenje privatne imovine predstavlja teško kršenje Krivičnog zakona BiH i mi tražimo od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini hitnu reakciju i pružanje zaštite braniteljici ženskih prava gđi Saji Ćorić.

Fizički napadi, zastrašivanje i uništavanje privatne imovine onih koje se bave zaštitom ljudskih prava predstavljaju ozbiljno kršenje mirovnog procesa i procesa stabilizacije u Bosni i Hercegovini, te se postavlja pitanje do kada će nadležni u Bosni i Hercegovini tolerisati napade na one koje su svoj život posvetile zaštiti ljudskih prava, istini i pravdi.
Dok se na međunarodnom nivou predstavnici/e vlasti Bosne i Hercegovine hvale o brojnim konvencijama i protokolima o zaštiti ljudskih prava i zaštiti ženskih prava, često zaboravljaju na činjenicu da Bosna i Hercegovina nije uradila skoro ništa kako bi harmonizirala zakone sa potpisanim međunarodnim dokumentima, i da je vrlo malo uradila kako bi osigurala adekvatnu zaštitu braniteljicama i braniteljima ljudskih prava.

Od velikih govora žrtve ratnog nasilja nemaju mnogo koristi, a napad na gđu Saju Ćorić predstavlja znak da neispričane priče o ratnom nasilju nisu dobrodošle u demokratskoj bosanskohercegovačkoj historiji. Ako istina o ratnom nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini ne ugleda svjetlo dana, buduće generacije neće imati priliku da uče o istim i da traže pravdu za žrtve i preživjele. Neispričane priče također ostavljaju mogućnost da se u budućnosti dese isti i slični zločini, jer sankcija protiv zločinaca nije bilo – te će mladi odrastati uz činjenicu da su najteži zločini nad ženama i djevojčicama tolerisani i dopušteni.
Građanke i građani Bosne i Hercegovine moraju imati priliku da progovore jer šutnja nije zlato.

Predstavnici/e civilnog društva BiH ovim putem izražavaju punu podršku i solidarnost sa gđom Sajom Ćorić, predsjednicom Udruženja „Sumeja GERC“ te svim braniteljicama i braniteljima ljudskih prava koji u ovom momentu trpe nasilje zbog svojih opredjeljenja ka poštivanju ljudskih prava, istini, pravdi i pomirenju.
Saopštenje podržali:
Ženska mreža BiH
Mreža za izgradnju mira
NVO Vijeće
Mreža Account
Sarajevo, 30/09/2015
Br.protokola: 293/15