Prenatalna i postporođajna njega tokom pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini

Svjetske preporuke za trudnice i porodilje u doba COVID-19 pandemije uključuju zaštitu porođajnih prava i prava na dostojanstvenu maternalnu njegu, koje u Bosni i Hercegovini u većini nisu bile dostupne ni prije pandemije. U to spadaju pravo na slobodan porođajni položaj i pravo na pratnju tokom poroda, kao krucijalnu emocionalnu podršku, te pravo na „koža uz kožu“ te stalni boravak sa bebom.

Nezvanično, postoji sumnja na pad kvalitete njege trudnica i porodilja tokom pandemije COVID-19 u BiH što se očituje kroz informacije sa terena o težem pristupu medicinskim ustanovama za redovne prenatalne preglede, tokom najvećih restriktivnih mjera, do povećanja morbiditeta i mortaliteta vezanih za komplikacije za trudnoću i porod, što se uočava prema frekventnosti smrti trudnica i porodilja u medijskom izvještavanju. Zvanična statistika o maternalnom morbiditetu i mortalitetu prema Federalnom zavodu za statistiku se navodi kao “sporadični slučajevi”, međutim smrt Belme I. (20), porodilje iz Srebrenika, u Tuzli 09.03.2020[1], zatim smrt Marije J. (26), trudnice iz Orašja 07.05.2020[2], zatim smrt Ilijane M. (39), trudnice iz Banja Luke 16.06.2020[3] sve u periodu od 3 mjeseca se doima kao sve samo ne kao sporadični slučajevi mortaliteta.

Jedna od preporuka aktivistkinja za bezbolan porod je i zasigurno zahtjev upućen Agenciji za ravnopravnost spolova BiH da u svjetlu preporuka UN CEDAW Komiteta prema Bosni i Hercegovini  traže od nadležnih u BiH https://arsbih.gov.ba/wp-content/uploads/2020/06/BOS_CEDAW-C-BIH-Concluding-Observations-6_AsAdopted.pdf  (Opšta preporuka 38. d.) iskoriste svoje nadležnosti i ispitaju povredu prava žena na dostojanstve, siguran i bezbolan porod za vrijeme pandemije uzrokovane COVID 19 virusom. Zasigurno će trebati uraditi kvalitetnu komparaciju podataka maternalnog morbiditeta i mortaliteta u periodu prije i nakon COVID-19 pandemije u BiH.

U srednje razvijenim i slabije razvijenim zemljama svijeta rast morbiditeta i mortaliteta majki je u porastu zbog COVID-19 pandemije te kod smanjenja dostupnosti zdravstvene njege može biti povećana i za 60%[4], te bi bilo neophodno ovakvu komparaciju učiniti i za BiH.

Ono što smo mi slobodne primijetiti je da niti jedna od nadležnih institucija nije dala posebne preporuke vezane sa seksualno reproduktivno zdravlje građanki i građana u BiH, a posebno u odnosu na prenatalnu i postnatalnu njegu majki porodilja. Poznato nam je iz medijskih natpisa da je porodilište u Zenici obavilo porode kod trudnica zaraženih virusom COVID 19[5] ali nismo mogle nigdje naći da li su zdravstvene ustanove posvetile posebnu pažnju zaštiti majčinskih prava kod ovih porodilja.

Tekst za čitanje možete preuzeti ovdje!

O grupi Pravda za porodilje : Neformalna grupa gradjanki aktivistikinja za porodjajna prava – Smatramo da su se u BiH predugo kršila porođajna prava te da je vrijeme da svoje porode vratimo u svoje ruke i zahtijevamo podizanje kvalitete zdravstvene njege porodilja!
Mogu nas naci na fb stranici: https://www.facebook.com/pravdazaporodilje/
Instagram: PravdaZaPorodilje

[1] https://okanal.oslobodjenje.ba/vijesti/smrt-20-godisnje-porodilje-u-ukc-u-tuzla-ostala-zanemarena-pred-njihovim-ocima-je-umirala-i-patila-se/13473/

[2] https://www.bh-index.info/tuga-do-neba-preminula-mlada-trudnica-u-orasju-samo-se-srusila-ispred-bolnicke-kapije/

[3] https://mondo.ba/Info/Crna-hronika/a965235/Smrt-trudnice-u-UKC-RS-Kontradiktoran-izvjestaj-komisije-istraga-tajna.html

[4] Roberton, T., Carter, E. D., Chou, V. B., Stegmuller, A. R., Jackson, B. D., Tam, Y., Sawadogo-Lewis, T. and Walker, N. Roberton, T. et al. (2020) “Early estimates of the indirect effects of the COVID-19 pandemic on maternal and child mortality in low-income and middle-income countries: a modelling study”, The Lancet Global Health, 8(7), pp. e901-e908. doi: 10.1016/s2214-109x(20)30229-1 

[5] https://www.klix.ba/vijesti/bih/pacijentica-pozitivna-na-koronavirus-u-zenickoj-bolnici-na-svijet-donijela-djevojcicu/200617062