PRENOSIMO: Serija Žensko znanje, E01 – Feminizam počinje u tridesetoj

Radujemo se da tridesetogodišnji rođendan obeležimo prikazivanjem prve epizode dokumentarnog serijala Žensko znanje. Posle emitovanja na televiziji n1, u utorak 8. marta, evo nas i na YT. Ova epizoda beleži glasove sedam bivših studentkinja Centra i jedne od osnivačica. One govore o svojim uspomenama na alternativne studije i razmišljaju o budućnosti feminizma za 30 godina.

Rad Centra za ženske studije inicirala je feministička grupa „Žena i društvo“, a prvi eksperimentalni kurs počeo je 8. marta 1992. godine. Tokom ovih godina, u Centru su predavale stotine žena i muškaraca, a programe su slušale hiljade. Jedan od načina da dokumentujemo naš rad je i serijal Žensko znanje, čija prva epizoda tematizuje pitanje budućnosti feminizma.

U prvoj epizodi, pod nazivom „Feminizam počinje u tridesetoj“, govore Dragoslava Barzut, Daša Duhaček, Mima Gavrilov, Jelena Jaćimović, Biljana Maletin, Iva Nenić, Ivana Pantelić i Jelena Višnjić. Kroz perspektive različitih generacija, one govore o političkom kontekstu, interesovanju za feminizam i ženske studije, i promišljaju budućnost borbi za rodnu ravnopravnost, dakle reč je o radu koji se nastavlja.

Serijal je posvećen našim studentkinjama i saradnicama.

Takođe, snimanje intervjua sa alumnistkinjama i saradnicama Centra za ženske studije pomaže nam u građenju video arhive koja je važna za sećanje na feministički aktivizam i proizvodnju znanja. Kao što gore piše, radi se o serijalu, i trenutno smo u fazi prikupljanja sredstava za nastavak produkcije. Na serijalnu su radile Jelena Marković, Marija Kovačina i Nađa Duhaček, za produkciju je angažovan Panorama films, a podršku za prvu epizodu dala je fondacija Kvinna till Kvinna.