PRENOSIMO: (VIDEO) Hadžihalilović o seksualnom nasilju: Gdje su premijeri, ministri, Predsjedništvo?

Tema Sunčanog jutra je seksualno nasilje kako u BiH tako i u regionu. Fondacija Cure jedna je od organizacija u našoj zemlji koja ima podatke sa terena stalno su u kontaktu sa osobama koje su u problemu, koje su diskriminisane. O toj temi govorili smo sa Selmom Hadžihalilović iz fondacije Cure.

Ova tema polako odlazi iz prvog u drugi pa i u treći plan.

– Imam osjećaj kao da je nekakvo zatišje pred buru. Prije dvije sedmice eruptirao je jedan vulkan. Čuli smo strašne stvari. Te stvari su naišle na jednu šutnju i to onog djela javnosti koji može da donese neke konkretne odluke i korake, kako bi se podržale one koje su preživjele sve ove strašne stvari, i kako bi se konkretne sankcije sprovele nad onima koji su to počinili, kaže Hadžihalilović.

Društvene mreže koliko su pomogle toliko su i odmogle u smislu da kada nešto podjelimo da smo tu aktivističku misiju završili, je li sve manje pravog aktivizma.

– Svi imamo osjećaj da sve što se desi na Facebooku ako bukne ujutro, naveče se plamen ugasi i mi smo završili svoj posao. Društvene mreže bi nam trebale koristiti kako bi smo dobili više informacija. Istinski aktivizam ne treba da se svodi na taj tzv. Facebook aktivizam. Gdje su članovi Predsjedništva u svoj ovoj priči, danas je 26. januar oni još nisu progovorili, gdje je predsjednik Federacije BiH, gdje su ministri, pita Hadžihalilović.

Ko je od zvaničnika izašao u javnost i podržao pokret Nisam tražila i je li ovo žensko pitanje pogledajte u videu.