Promocija zbornika “Rodna ravnopravnost: Teorija, pravo, politike” u Banjaluci

Sarajevski otvoreni centar i Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci sa zadovoljstvom Vas pozivaju na promociju zbornika „Rodna ravnopravnost: Teorija, pravo, politike. Uvod u rodne studije za studentice i studente društvenih nauka u BiH“, koja će se održati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci (ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića 1A), učionica 317, 17. februara 2020. (ponedjeljak) od 13 do 14:30 sati.

Objavljivanjem zbornika „Rodna ravnopravnost: Teorija, pravo, politike“ Sarajevski otvoreni centar i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu doprinose postojećim nastojanjima za daljnje uključivanje nastave o rodnoj ravnopravnosti i rodnim studijama u osnovne i postdiplomske studije društvenih nauka u BiH. Ovaj zbornik udžbeničkog karaktera rezultat je poduhvata bh. akademskih radnika i radnica s različitih javnih univerziteta te stručnjakinja i stručnjaka iz prakse, civilnog društva i međunarodnih organizacija, koji/e su se okupili/e sa zajedničkom namjerom – da se na jedan sveobuhvatan i analitičan način predstave rodne teorije, istorija feminističke borbe i međunarodni i domaći pravni okviri, zakoni, politike, institucije, strategije i alatke za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, s fokusom na Bosnu i Hercegovinu. Zbornik također sadrži pregledne uvode u različite sektorske teme, kao i uvod u strategije i oruđa urodnjavanja javnih politika i institucionalnog djelovanja. Ovaj prvi bh. uvod u rodne studije treba da posluži kao osnova za daljnje urodnjavanje nastavnih procesa i planova na bh. visokoškolskim ustanovama.

Promocija će se održati na bosanskom/ hrvatskom/ srpskom jeziku. Govorit će: doc. dr Amila Ždralović, priređivačica zbornika, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu; dr. Milena Karapetrović, vandredna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i koautorica zbornika; Jelena Milinović, dr. rodnih studija, koautorica zbornika; uz moderaciju Delile Hasanbegović iz Sarajevskog otvorenog centra. Dobrodošli/e!

 

Izradu publikacije – zbornika “Rodna ravnopravnost”, njenu promociju i konferenciju su podržale Švedska vlada putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

 

Zbornik je dostupan ovdje.