Proslavi Dan djevojčica u IKT-u i osvoji nagrade!

 

Dizajn plakata: Nejra Durmišević

Već tradicionalno, One World Platform obilježava Dan djevojčica u IKT-u kreativnim nagradnim konkursom naziva “Šta mi možeš reći o Adi?”. Ukoliko ste se pitali/e, mislimo na Adu Lovelace, britansku matematičarku,  kreatorku onoga što se smatra prvim algoritmom te samim tim i prvom programerkom na svijetu!

Dan djevojčica u IKT-u (informaciono komunikacionim tehnologijama), ili Girls in ICT day se obilježava posljednjeg četvrtka u aprilu svake godine kao inicijativa pokrenuta od strane ITU-a, (International Telecommunication Union) što je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Šta se želi postići? Iako žene i muškarci danas imaju pravo na izbor karijere i dalje u našem društvu postoji uvriježeno mišljenje o “tipično muškim” i “tipično ženskim” zanimanjima. To unaprijed stvara sliku budućnosti karijere dječaka i djevojčica, sa tendencijom da se jednom od dva spola ograniči pravo na izbor. Kao rezultat toga, djevojke i žene su manje zastupljene u području inžinjerstva i informatike. Ovaj dan ohrabruje djevojčice da naprave svoje karijere vođene ličnim interesima i talentima, a ne – stereotipima.

Šta mi radimo? Da bismo doprinijeli obilježavanju ovog dana, pridružili se globalnim inicijativama i podstakli mlade iz Bosne i Hercegovine da nauče nešto novo ovog aprila, odlučili smo da otvorimo nagradni konkrurs namijenjen mladima do 18 godina iz Bosne i Hercegovine!

Šta trebaš napraviti? Nemaš skupu opremu? Ne znaš previše o izumima i inovativnosti djevojaka i žena u svijetu IKT-a? Ne daj se obeshrabriti! Potrebne su ti prave informacije, malo mašte, kreativnosti i želja za znanjem! Snimi (možeš i mobitelom) video klip/uradak u trajanju do jedne minute i pokaži šta je to upravo tvoja heroina uradila (ili još uvijek radi), a da je ostavilo ogroman trag na svijet informaciono komunikacione tehnologije i generalno svijet kakav poznajemo danas. Nauči nešto više o vodećim ženama tehnologije, bilo da se radi o pionirkama ili ženama današnjice. Samo neke od imena koje možeš uzeti u obzir su velike Ada Lovelace, Hedy Lamarr, Mitchell Baker, Rose Dieng-Kuntz, ili šest fantastičnih ENIAC programerki, kao i možda one iz tvoje bliže okoline, koje poznaješ. Izbor je šarolik, a spisak djevojaka i žena koje su inovativnošću kroz tehnologiju mijenjale svijet – dug. Ti biraš glavnu akterku svoje priče.

Do kada? Vaše kratke video zapise primamo do 25. aprila, te na sam dan Djevojčica u IKT-u (27.04.2017.), objavljujemo imena i video pobjednika/ce, te drugog i trećeg plasiranog.

Gdje šaljem materijal? Materijal šaljite na info@oneworldplatform.net sa naznakom Dan djevojčica u IKT-u, zajedno sa svojim imenom, prezimenom, imenom grada iz kojeg dolazite, te vaš kontakt telefon.

Za sva pitanja vam stojimo na raspolaganju!

Čekamo najkreativnije video zapise! Šta nam možete reći o Adi Lovelace? Ili bilo kojoj drugoj heroini IKT-a?

Prenosimo sa https://oneworldplatform.net/sta-mi-mozes-reci-o-adi-lovelace-2/