Proslavi Dan djevojčica u IKT-u i osvoji nagradu!

One World Platform godinama obilježava Dan djevojčica u IKT-u, na različite načine. Ove godine za sve djevojčice smo pripremili/e kratki kviz, a nagrada svakako neće izostati. 

Kviz, sa svim uputama možeš pronaći na kraju teksta. Usudi se i testiraj svoje znanje! Možda baš ti osvojiš super cool nagrade koje smo pripremili/e ove godine.

Šta je Dan djevojčica u IKT-u?

Dan djevojčica u IKT-u (informaciono komunikacionim tehnologijama), ili Girls in ICT day se obilježava posljednjeg četvrtka u aprilu svake godine kao inicijativa pokrenuta od strane ITU-a, (International Telecommunication Union) što je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Šta se želi postići?

Iako žene i muškarci danas imaju pravo na izbor karijere i dalje u našem društvu postoji uvriježeno mišljenje o “tipično muškim” i “tipično ženskim” zanimanjima. To unaprijed stvara sliku budućnosti karijere dječaka i djevojčica, sa tendencijom da se jednom od dva spola ograniči pravo na izbor. Kao rezultat toga, djevojke i žene su manje zastupljene u području inžinjerstva i informatike. Ovaj dan ohrabruje djevojčice da naprave svoje karijere vođene ličnim interesima i talentima, a ne – stereotipima.

Šta mi radimo? Kome je konkurs namijenjen?

Da bismo doprinijeli obilježavanju ovog dana, te da bi se pridružili  globalnim inicijativama i podstakli mlade iz Bosne i Hercegovine da nauče nešto novo ovog aprila, odlučili smo da otvorimo nagradni konkrurs namijenjen djevojčicama do 18 godina iz Bosne i Hercegovine!

Šta trebaš napraviti?

Popuniti kviz koji se nalazi ispod i testirati koliko zapravo znaš o ženama u IKT-u. Kvizu pristupaš tako što u predviđena polja upisuješ svoje osnovne podatke (ime, prezime, e-mail). Pazi na vrijeme – za 15 pitanja imaš 20 minuta vremena. Googlanje je zabranjeno (ali, nećemo se naljutiti – na kraju krajeva, cilj nam je da nakon ovoga stekneš novo znanje iz ove oblasti) 🙂 . Usudi se i testiraj svoje znanje! Možda baš ti osvojiš super cool nagradu koju smo pripremili/e ove godine.

Do kada?

Kviz možete popunjavati do 24. aprila (do ponoći), te na sam dan Djevojčica u IKT-u (25.04.2019.) objavljujemo imena  pobjednica.

Imate pitanja?

Za sva pitanja vam stojimo na raspolaganju! Pišite na erna@oneworldplatform.net ili aida@oneworldplatform.net

PRISTUPI KVIZU

(oneworldplatform.net)