Reagovanje na dešavanja u MZ Kruščica, općina Vitez: Koga to policija štiti?

Saopštenje za javnost: Reagovanje na dešavanja u MZ Kruščica, općina Vitez: Koga to policija štiti?

Jutrošnji medijski izvještaji su obavijestili građanke i građane Bosne i Hercegovine da je specijalna policija MUP-a Srednjobosanskog kantona „izvršila deblokadu“ puta za izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Kruščica u Vitezu.

Video i foto snimci pokazuju specijalnu policiju pod punom opremom kako sklanja žene koje su organizovale mirni protest protiv deblokade puta. Iako MUP SBK tvrdi da tokom “deblokade“ nije upotrebljena sila, sama slika specijalaca pod punom opremom je dovoljna da unese strah i na učesnice/ke mirovnih protesta izvrši psihološko nasilje.

Činjenica da se sve dešava u ranu zoru, ukazuje da su nadležni u MUP-u dobro izučili nauku zastrašivanja, i nažalost, umjesto na nasilnike koji sistematski vrše nasilje nad ženama i djevojčicama, svoju nauku upotrijebili na demonstranticama koje su pružale pasivni otpor.

Još jednom si same sebi postavljamo pitanje –Koga država i policija štiti?

Građanke i građane koje/i brane svoju lokalnu zajednicu očigledno ne.

Podsjećamo nadležne instance da je pravo na pitku vodu i čistu životnu sredinu osnovno ljudsko pravo.

Kao i pravo na slobodu mišljenja i okupljanja.

Podsjećamo one koji su si dali za pravo da donose odluke bez ikakvih konsultacija s građankama i građanima da lokalna zajednica mora biti uključena u sve procese donošenja odluka koje mogu dugoročno utjecati na životnu okolinu i kvalitet života.

Pozivamo Ministarstvo ljudskih prava BiH, institucije uključene u evropske integracije BiH, ustanove turizma, zaštite okoliša kao i interne komisije agencija za provođenje zakona na svim nivoima da se prihvate svog posla i ispitaju navode lokalne zajednice o zloupotrebi položaja i negativnom utjecaju izgradnje hidro centrala na rijeci Kruščici, kao i navode da je tokom “deblokade“ izvedene u ranim jutarnim satima korištena sila nad ženama – građankama – demonstranticama koje su pružale pasivni otpor.

Ženska mreža BiH izražava svoju punu solidarnost s mještankama i mještanima MZ Kruščica kod Viteza u njihovim nastojanjima da zaštite svoju lokalnu zajednicu.

Prirodna ljepota i bogatstva Bosne i Hercegovine nisu ničije privatno vlasništo već pripadaju svima nama podjednako. Vrijeme je da se prema svojoj zajedničkoj imovini i baštini počnemo odgovorno ponašati.

Ženska mreža BiH