Reagovanje povodom članka objavljenog u magazinu Dani 12.07.2013. godine

6FFE7981-89F0-40B7-8C91-1F8E9BA77912_w527_sSaopštenje za javnost Ženske mreže BiH povodom objavljenog  članka u magazinu Dani 12.07.2013.godine.

U nezavisnom  magazinu  Dani  12.07.2013. godine, na strani 10 objavljen je članak uvredljivog sadržaja  o  Ženskoj mreži  BiH  povodom objavljenog saopštenja za javnost o napadu na djevojku  R.T. u klubu Pussy Galore 29.06.2013.godine.

Naime, u časopisu je navedeno da je R.T.  nekoliko dana nakon teške povrede glave otišla u bolnicu, međutim u saopštenju je jasno  navedeno da je R.T. iste noći  nakon povrede glave otišla u JU Zavoda za hitnu pomoć Kantona Sarajevo što znači da saopštenje apsolutno nije pročitano, te da su u magazinu navedene činjenice potpuno netačne.

Dokaz o posjeti JU Zavoda za hitnu pomoć  jeste i nalaz koji je R.T. iste noći dobila kao i uputnicu za  kontrolu povrede  dana 03.07.2013.godine, gdje je prilikom pregleda rane pretrpjela verbalne provokacije kada joj je jedan od zaposlenih rekao da je sama izazvala napad. Svi detalji vezani za napad koji se desio 29.06.2013.godine su jasno navedeni u saopštenju, kao i činjenica da slučaj apsolutno nije zabilježen u policiji, tako da nije za čuđenje da članice/vi redakcije magazina Dani nisu mogli dobiti informacije vezane za ovaj napad.

Navodimo dio iz saopštenja koji dokazuje navedenu činjenicu “ Nakon što je otpuštena iz hitne pomoći i dobila potvrdu svojih rana, R.T. je otišla u policijsku stanicu Stari Grad da bi podnijela detaljnu prijavu, na što joj je rečeno da ne postoji nikakav podatak u policijskom zapisniku, te da događaj od te večeri uopšte nije zaveden. Ovakav propust službene osobe su joj objasnile činjenicom da su policajci možda zaboravili da slučaj zabilježe”.

Članice Ženske mreže bi zamolile da se saopštenje detaljno pročita, te da se ne pišu članci ovakvog sadržaja, a da se pri tome ne obrati pažnja na sve navedene podatke u saopštenju.