Revolucionarna drama “Sedam” i ove godine odigrana u Mostaru

7 (3)U organizaciji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u sklopu „Tjedna kulture“,  jučer je  upriličeno scensko čitanje dokumentarne drame Sedam (Seven) koja govori o feminizmu, ženskim pravima i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djecom. Ovu je dramu publici predstavilo sedam uspješnih Mostarki:  prof.dr.sc. Izabela Dankić, prorektorica Sveučilišta u Mostaru, doc.dr.sc. Anita Duraković, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Mostaru, Ljilja Zovko, zastupnica u Parlamentu FBiH, Erna Danon-Cipra, predsjednica jevrejske opštine Mostar, Maja Knezović-Lasić, univerzitetska profesorica i diplomirana glumica, Nada Dalipagić, advokatkinja, i Monija Jarak, mezzosopranistica.

7 (4)Sedam je revolucionarna dokumentarna drama bazirana na intervjuima sa sedam aktivistkinja  za  ženska prava iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija). Svako od čitanja izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja.

7 (6)Devetnaest država je, do sada, uključeno u turneju Sedam:  Švedska, Nizozemska, Turska, Belgija, Nigerija,Fisnka,Srbija Hrvatska, Rusija,Danska, Litvanija, Jordan, Afganistan, Indija, Makedonija, Albanija, Kosovo, Maroko, te Bosna i Hercegovina, na čijim je prostorima ova drama prvi put izvedena u novembru prošle godine i to u tri grada – Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, a u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, u suradnji sa Civil Rights Defenders, Hedda Production AB-om i Ambasadom Švedske u BiH.

Ovaj dramski tekst na sceni je izvodilo preko 500 osoba, žena i muškaraca, uključujući nekoliko ministrica, članica Evropskog parlamenta, umjetnica, kao i višestruku dobitnicu nagrade Američke filmske akademije Oskar, Merly Streep.

Fotografije preuzete sa portala: pogled.ba.