Ručni rad – poseban razlog za ponos

10389596_1397118977179545_5381454313578317049_nPiše: Masha Durkalić

Fotografije: Udružene – Udruženje žena za očuvanje rukotvorina u Bosni i Hercegovini, Yarn bombing Sarajevo

Ručni radovi dugo su bili tradicionalna djelatnost rezervirana isključivo za žene i njihovu privatnu sferu, kojom su se žene bavile u pauzama od kućanskih poslova. Zahvaljujući različitim tehnikama ručnih radova, žene su ukrašavale kuće, pravile odjeću za djecu, kreirale maštovite poklone, tako stvarajući divnu tradiciju koja sa sobom nosi kako estetsku, tako i emotivnu vrijednost. Pletenje i heklanje su najčešće tehnike ručnog rada, koje su mahom poznate svim generacijama bosanskohercegovačkih žena. No, ručni radovi danas za žene predstavljaju mnogo više: formu aktivizma i skretanja pažnje na društvene okolnosti, sredstvo zarade i ekonomskog osnaživanja, pa čak i tehniku prevazilaženja psihičkih trauma.

1098325_425140190933409_113283628_nLeila Šeper iz Sarajeva uspjela je svoje aktivističke interese izraziti upravo putem pletenja, formom nazvanom craftivizam, koja u sebi spaja termin craft (stvaranje putem ručnog rada, zanat) i activism (aktivizam). Zajedno sa drugim entuzijastima i entuzijastkinjama, Leila je osnovala grupu YarnBombing Sarajevo, koja se bavi “bombardovanjem pletivom”, što je doslovni prevod ovog izraza s engleskog jezika. Nakon što ispletu i isheklaju svoje kreacije, članovi i članice grupe ostavljaju ih na različitim lokacijama u Sarajevu, a sve su njihove akcije povezane s aktivističkim idejama i događajima koje žele obilježiti. “Pored šarenila koje ostaje u prvom planu, yarn bombing sa sobom nosi i političku poruku. Mi ulazimo u javni prostor – za koji je postalo upitno u kojoj mjeri je zaista javan – i ostavljamo svoj trag golicajući maštu onih koji/e prolaze.” Za Leilu je kraftivizam interesantan koncept, jer se vezuje za prodor nečeg tradicionalno ženskog i privatnog u javni prostor.

Pletenje za modne dizajnere

1112Pletenje i heklanje su, kaže Leila, vještine koje “primoravaju na strpljenje”, te je njihovo terapeutsko svojstvo poznato onima koji se njima bave. “To je super prilika da odvojite vrijeme za sebe. Imati gotov proizvod, djelo naših ruku, predstavlja poseban razlog za ponos i daje nam do znanja da možemo sve ako se potrudimo.” Ekipa YarnBombinga plete i hekla svake sedmice, obično utorkom i srijedom u nekom od sarajevskih kafića. U saradnji sa kolegama/icama iz ekipe qSPORT iz Splita, posjetili/e su i Dubrovnik, Split i Rijeku, gdje su zajednički nastojali/e predstaviti javne prostore u novom svjetlu, pa su pletivom ukrasili/e kamenje na jednoj dubrovačkoj plaži i Korzo u Rijeci. Trenutno rade veliku deku koja će biti sastavljena od komada pletiva, a koristit će je na ljeto dok budu pleli/e u sarajevskim parkovima i šetalištima. Njihove aktivnosti se mogu pratiti putem Facebook pagea YarnBombing Sarajevo, te bloga http://yarnbombingbih.wordpress.com/.

10420279_1397119020512874_5304569481680592549_nJoš jedna grupa žena koje pletu i heklaju su Udružene, članice udruženje koje djeluje u Sarajevu. Udružene se razlikuju po tome što pletu za svjetski poznate modne dizajnere, čime se svaka od članica ekonomski osnažuje. Kako objašnjava Nadira Škaljić Mingasson, predsjednica Udruženih, ovo nije čest princip djelovanja, jer žene obično pletu, pa prodaju svoje rukotvorine. Kako bi radile u skladu sa evropskim standardima izrade modnog dizajna, žene dobiju kompletnu stručnu obuku i usavršavanje u tehnikama ručne izrade modnih artikala. “To znanje mogu da primijene direktno u našem udruženju tako što će se uključiti u proces proizvodnje modnih artikala, ali ukoliko ne žele da ostanu s nama, mogu iskoristiti to znanje za svoje potrebe i eventualno pokretanje vlastitog biznisa”, kaže Nadira.

Ručni rad umjesto joge i meditacije

Pored toga što im pletenje pruža mogućnost zarade, žene se u pri radu u ovom udruženju osjećaju korisno, druže se, stiču mogućnost izlaska iz porodičnog kruga, vraćaju im se samopouzdanje te nada u budućnost. “Mi preporučujemo pletenje kao terapiju protiv stresa i lakšeg podnošenja hroničnih bolesti. Pletenje smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, te povećava nivoe dopamina i serotonina, hormona koji su zaslužni za osjećaj ugodnosti i mira. Osim toga, pletenje omogućava aktiviranje istih moždanih zona kao i prilikom praktikovanja joge i meditacije”, kaže Nadira. Udružene trenutno pripremaju novu zimsku kolekciju koju će izložiti na modnim sajmovima u Tokiju u februaru, te u New Yorku u martu 2015. godine. Učestvovat će i na zimskom Sarajevo Holiday Marketu u decembru, istovremeno isporučujući pletiva za Norvešku, Englesku, Francusku i Austriju.

1896875_1388619178029525_258477501_nDa je pletenje itekako korisna terapija dokazuje i primjer Ivane Vasić, volonterke Udruženja Lotos iz Zenice, trenutno nezaposlene pravnice, koja se u rad ovog udruženja uključila u maju ove godine, nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Nakon što je saznala da će volonteri/ke Lotosa održavati različite radionice za djecu u kolektivnom smještaju, obzirom da joj je hobi izrada ručnih radova, Ivana se uključila u aktivnosti i dala svoj doprinos kako bi pomogla djeci u prevazilaženju trauma. Instrukcije i savjete za rad sa traumatizovanom djecom dobila je od dr. Aiše Smailbegović Hadžihalilović.

Jačanje samopoštovanja

10703851_628729117241181_745855061361773139_nOd maja do kraja augusta ove godine Ivana je vodila kreativnu radionicu za djecu iz poplavljenih područja dva puta sedmično po dva sata. Radionice su se, nakon početka školske godine, nastavile, te se dešavaju jednom sedmično. Kroz ove radionice djeci je omogućeno da kroz zajedničke aktivnosti i sticanje novih znanja vrate i ojačaju svoje samopoštovanje, te da kroz druženje i rad postepeno prevaziđu preživljenu traumu. “Na radionici smo najviše radili vez na jutanim vrećama, pletenje, heklanje… Prednosti ručnog rada su prvenstveno socijalni kontakti u grupi, razmjena iskustava i međusobna podrška članova/ica grupe, a osim toga, ostaje i neki materijalni dokaz njihovog rada.”

Leila, Nadira i Ivana se tako pridružuju hiljadama drugih bosanskohercegovačkih žena koje su uvidjele prednosti ručnog rada, te ih žele predstaviti i prenijeti drugim članovima i članicama društva. Naučiti ove vještine je lako – YouTube je pun edukativnih videa, a na kraju krajeva, početni kurs će vam vrlo lako dati i članovi i članice Yarn Bombinga Sarajevo. Bilo da su u pitanju aktivizam, postizanje finansijske nezavisnosti, pomoć pri prevazilaženju trauma, ili nešto potpuno drugačije, ručni rad je višestruko koristan, inspirativan i zabavan, te nešto što apsolutno treba probati.