Saopštenje za javnost

Da li ste ovoga ljeta krenuli putem juga i svratili do Jablanice? Da li znate gdje je Jablanica? Da li znate po čemu je Jablanica svjetski poznata?

Da olakšamo – Jablanica nije poznata samo po Bitki na Neretvi, susretu antifašista, niti specijalitetima koji se nude u lokalnim restoranima. Nije poznata samo kao turistička destinacija, raskrsnica između zapada i juga.

Poznata je, nažalost, trenutno i po tome što u Jablanici tuku one koje zatraže svoju pošteno zarađenu platu. 

Kažu – turizam će pomoći Bosni i Hercegovini da oživi privredu i umanji ekonomsku krizu. Ne kažu da je društveno odgovorni turizam ključ razvoja lokalne zajednice, a da je rodno odgovorni turizam onaj turizam koji uključuje destinacije koje imaju NULTU toleranciju na bilo kakve oblike nasilje nad ženama i djecom, da je to turizam koji poštuje svoje radnice i radnike i osigurava sva prava iz Zakona o radu.

Kažu – ostanite! Kažu – budućnost je u mlađim generacijama! Kažu – ovdje se može ako se hoće!

Ne kažu – prijavite nasilje! Ne kažu – imajte povjerenja u nas – zaštitit ćemo vas!

U Jablanici, biseru na raskrsnici između Bosne i Hercegovine, 1. augusta ove godine prijavljeno je nasilje nad uposlenicom jednog ugostiteljskog objekta. Uposlenica je tražila svoju pošteno zarađenu platu. Mlada žena, pravnica, zatražila je ono što joj po zakonu pripada. Umjesto plate, dobila je batine.

Sedam dan nakon prijavljenog nasilja, brojnih medijskih izvještaja – osim Agencije za ravnopravnost spolova BiH – niti jedna jedina institucija ove države, entiteta Federacije Bosne i Hercegovine niti Hercegovačko–neretvanskog kantona nije se oglasila. Prijavljeno nasilje nije ni na Dnevnom redu Vanredne sjednice Općinskog vijeća Jablanica zakazanom za 9. 8. 2023. god.

Ali jesu zakazani protesti, i to 9. 8. 2023. god. sa početkom u 18:00, Ul. Doljanka (ispred stare kasarne) u Jablanici.

Mirni protesti, nenasilni, oni koji imaju za cilj sa skrenu pažnju javnosti da bilo kakvom obliku nasilja nije mjesto u bosanskohercegovačkom društvu i da je zakon za sve isti!

Proteste organizuju lokalne ženske organizacije  Udruženje žena “NERA” Konjic, Udruženje žena “Most” Jablanica, Udruženje “Dignitet” Mostar, Udruženje “Inicijativa građanki/na” Mostar, Udruženje žena “Univerzum” Mostar, Udruženje “Ja bih u EU”.

Protestima će se pridružiti zaštitnice ženskih prava sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Ženska mreža BiH izražava svoju punu podršku i solidarnost sa oštećenom, te zahtijeva od institucija zaštite i nadzora da po službenoj dužnosti postupaju u ovom, ali i svim slučajevima nasilja, posebno nasilja nad ženama.

Ženska mreža osuđuje sve oblike nasilja i neprovođenje pravde u slučajevima nasilja nad ženama, te zahtijeva od institucija na svim nivoima da prepoznaju problem široko rasprostranjenog nasilja kao javni problem i preuzmu odgovornost da nasilje osude, spriječe i da počinioce nasilja u svim pojedinačnim slučajevima dosljedno i najstrožije kazne. Nadležne osobe i institucije moraju da zaštite osnovna ljudska prava i da konačno počnu sa realizacijom i implementacijom zakona čiji su sami potpisnici i da moć koju imaju u društvu konačno počnu koristiti za dobrobit i sigurnost svih građana/ki.

 

Ženska mreža BiH