SAOPŠTENJE ZA JAVNOST; Tražimo jednake mogućnosti i vidljivost za žene i djevojčice sa invaliditetom

 

11219389_1675485096066479_7504010936322311431_nPovodom 3. decembra – Međunarodnog dana žena sa invaliditetom, Mreža žena sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini će u okviru 16. dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja organizovati mirne ulične akcije u centru Banjaluke i Sarajeva te na taj način dati doprinos kampanji Niti jedna žena nevidljiva!

Ovom šetnjom želimo podići svijest građanstva o postojanju i nevidljivosti žena sa invaliditetom u našim zajednicama. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke da nam se tačno u 14:00 časova (ispred Narodnog pozorišta RS u Banjaluci, odnosno Katedrale srca Isusova u Sarajevu) priključe i pokažu solidarnost i razumijevanje za naš položaj u društvu uz poruku‪ #‎vidljive‬!

Dovoljno dugo smo bile ignorisane, nevidljive i potcjenjene! Smatramo da nismo samo osobe sa invaliditetom, mi smo žene sa invaliditetom u svoj raznovrsnosti i ljepoti tog značenja i suočavamo se sa mnogostrukim izazovima invalidnosti i rodne diskriminacije.

Mi dižemo svoj glas protiv svih oblika diskriminacije i tražimo odgovore na pitanja:
Zašto nam ne priznate pravo da budemo supruge i majke ako to želimo? Zašto nam oduzimate nasljedstva, imovinu i pravite se da nas izdržavate? Zašto ste ljuti jer ne igramo društvene uloge koje ste nam nametnuli? Zašto je naša različitost toliko teška vašem komformizmu? Zar ne prepoznajete našu ljepotu i sposobnosti? Zašto nemamo mogućnosti da se brinemo o svom zdravlju, zašto nam ne omogućavati da obavljamo osnosvne zdravstvene preglede bez nelagode i srama? Zašto trebamo umirati od oboljenja koja smo mogla prevenirati da smo imale mogućnosti da se pregledamo? Zašto nemamo adekvatan javni gradski saobraćaj, i zašto ne možemo ući u institucije? Zašto nas stalno ignorišete i objektivišete?

Tražimo da prepoznate i poštujete našu različitost, da nam pružite jednake mogućnosti za obrazovanje, zapošljavanje, političko učešće, porodicu, dom, zdravlje!

Tražimo da samostalno odlučujemo o svojim životima i da same sebe zastupamo, tražimo da nam pružite podršku tamo gdje nam je potrebna kroz implementaciju Konvencije Ujedinjenih nacija o osobama sa invaliditetom, CEDAW konvencije i formirate politike i strategije koje će jasno prepoznavati žene sa invaliditetom kao društvenu grupu.

Saopštenje za javnost u pdf verziji možete pronaći na ovom linku.

Mreža žena sa invaliditetom u BiH