Sarajevski otvoreni centar nastavlja s incijativom da se aerodrom u Tuzli imenuje po Fatimi Mušić

Sarajevski otvoreni centar je u toku ovog mjeseca poslao upit Skupštini Tuzlanskog kantona koji se tiče razmatranja inicijative o imenovanju Tuzlanskog aerodroma po prvoj bosanskohercegovačkoj pilotkinji – Fatimi Mušić, a koju su zastupnici_ce na inicijativu SOC-a uputili_e Skupštini još u novembru 2017. godine.

Smatramo kako bi imenovanje aerodroma u Tuzli po Fatimi Mušić bila sjajna prilika da se simbolički podigne glas u borbi protiv zaboravljanja i zanemarivanja rada, zalaganja i doprinosa velikih bosanskohercegovačkih žena našoj kulturi, nauci, sportu, umjetnosti i društvu u cjelini. Zbog toga se nadamo da će ova inicijativa biti prihvaćena i upućena u skupštinsku proceduru.

Fatima Mušić, kasnije udata Manojlović, bila je prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini. Bila je članica Aer­okluba Sarajevo od 1948. godine, a obuku je završila u Prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo i 11. septembra 1950. dobila svjedočanstvo – uspješno je okončala školu nakon 95 letova.

Aeroklub Sarajevo je tokom proteklih godina prikupljao podatke o svojim članovima i članicama, a ovdje navodimo samo nekoliko imena izvrsnih pilotkinja za koje je važilo da su bile bolje od svojih muških kolega. U pitanju su: Zlata Hadžiabdić, Milena Blagojević, Judita Bušić, Miranda Čičak, Vojka Marić, Ines Martinović i druge.

Sarajevski otvoreni centar vjeruje da će zastupnici_e u novom sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona 2018-2022 imati sluha za važnost promovisanja rodne ravnopravnosti i obilježavanja aerodroma, kao i drugih objekata/ulica/javnih prostora/ustanova od općeg interesa imenima žena koje su značajno doprinijele bh. društvu.