SDA i DF odlučili: Vlada Kantona Sarajevo će se sastojati od 11 ministrica i jednog ministra

skupstina-ks1Na vanrednoj zajedničkoj sjednici Kantonalnih odbora Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratke fronte (DF), koja je održana juče na Međunarodni dan žena, donesena je odluka da će novu kantonalnu vladu činiti 11 ministrica i jedan ministar. Na ovaj neobičan čin, stranke su se odlučile kako bi konkretno pokazale njihovo opredjeljenje za ravnopravnost spolova.

“U proteklih dvadeset godina nikada nismo imali premijerku Kantona, a i broj ministrica nikad nije bio veći od 3. Nad ženema je učinjena velika nepravda i vrijeme je da 20 godina nakon Dejtona okrenemo novi list i da svim sposobnim ženama iz privrede, zdravstva i politike pružimo priliku da one radikalno preustroje ovaj kanton i tako ga učine boljim mjestom za život”, prokomentarisao je jedan od članova Kantonalnog odbora SDA.

Izneđujuća je i vijest da će Ministarstvo socijalne politike preuzeti jedini ministar.

“U prošlosti, često su žene obnašale poziciju ministrice za socijalne politike. Potvrđivao se stereotip da su socijalna pitanja ženska pitanja. Kako bi i to promijenili, jedini muškarac u Vladi će biti ministar za socijalna pitanja, a ministrice će preuzeti ključna ministarstva, kao što su privreda, finansije ili policija”, poručuju u saopštenju iz SDA.

Čitajući ove redove, sigurno ste se zapitali: ma da li je ovo moguće? Naravno da nije. Izgleda da mora proći još dvadeset godina da bi žene postale ravnopravne u političkom procesu. Vlada Kantona Sarajevo još uvijek nije imenovana, ali medijske najave nisu obećavajuće.

I pored toga što su organizacije civilnog društva ukazale na činjenicu da ne smije doći do kršenja Zakona o ravnopravnosti spolova BiH te se sastale sa predsjedavajućim Skupštine kantona, DF i SDA su objavile prijedlog sastava Vlade u kojoj imamo 11 ministara i samo jednu ministricu. Od samog mandatara ništa nismo čuli, te se nadamo da se medijske najave neće ispuniti. Ravnopravna zastupljenost oba spola nije pitanje oko čega se treba pregovarati, nego je zakonska ali i civilizacijska obaveza.

 

Ovim  satiričnom, ali ni malo smiješnim tekstom, Sarajevski otvoreni centar, Infohouse Sarajevo i Fondacija Cure Sarajevo još jednom žele ukazati na problem isključivanja žena iz vlasti.