Sjećanje na logore smrti i stradanja Roma i Romkinja

Rezolucijom Evropskog parlamenta koja je usvojena 15. aprila 2015. godine, 2. august je proglašen Danom sjećanja na romske žrtve holokausta. Tim povodom Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ grada Tuzla u saradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ je organizovala posjetu Spomen području Donja Gradina kako bi održali komemoraciju sjećanja na stradanje Roma/kinja širom Evrope tokom Drugog Svjetskog rata.  Komemoraciji sjećanja u Donjoj Gradini 02. Augusta 2021 godine je prisustvovalo preko stotinu Roma i Romkinja, naših saradnika/ca predstavnika/ca domaćih i međunarodnih institucija iz Tuzle, Kaknja, Visokog, Prnjavora i Vukosavlja.

Masovna hapšenja Roma  i Romkinja  na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske i njihove deportacije u Jasenovac, počele su u maju 1942. godine. U ovom sustavu logora smrti na najsvirepiji način ubijeno je njih oko 40 hiljada, rekao je viši kustos u Spomen području Donja Gradina, Dejan Motl, koji je nakon polaganja vijenaca, održao predavanje  o stradanju Roma i Romkinja  u Donjoj Gradini.

Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma i Romkinja, ali konačni broj nikada nije utvrđen, a o stradanjima Roma/kinja na ovom području govore i podaci da su tokom jula 1942. godine, svi Romi/kinje sa područja tadašnje NDH deportovani u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracionog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Sem u Jasenovcu, Romi/kinje su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacijama na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije. Na mjestu stradanja, Jevreja, Srba, antifašista i drugih, u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40.000 Roma/kinja, ubijenih maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima.

„Komemoracija sjećanja na velika stradanja Roma/kinja u drugom Svjetskom ratu kao i posjeta Spomen području Donja Gradina za nas nije samo odavanje počasti taj dan, za nas to znači da sjećanjem  na užase iz prošlosti mora nas sve potaknuti da se borimo za vrijednosti u koje vjerujemo, da je svaki život i više nego dragocjen i jednako vrijedan bez obzira na rasnu, etničku ili bilo koju drugu opredjeljenost. Ponosna sam što je danas sa nama veliki broj mladih Roma i Romkinja, neki od njih su prvi put danas  saznali za užasna dešavanja i stradanja Roma/kinja i kako su mi i sami rekli zahvalni su što su saznali više o istoriji svoga naroda“-rekla je direktorica Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla Indira Bajramović.

Komemoracija sjećanja i posjeta Spomen području Dona Gradina je održana uz podršku OAK fondacije kroz TRAG fondaciju, OSCE misiju u Bosni i Hercegovini i Općinu Kakanj.