Škola kratkog filma – Orodnjavanje Izgradnje mira na lokalnom nivou

Škola kratkog filma održana je od 16 do 18.11.2018. godine u Brčkom u saradnji sa “Proni” Centar za omladinski razvoj. Naši mladi Pacifisti sa područja šest opština, Regija Birač(Braunac, Milić, Srebrenica) i TK (Tuzla, Srebrenik i Gračanica) obučeni su o osnovama snimanja filma kako bi kroz umjetnost skrenuli pažnju na postojeći problem u društvu nasilja nad ženama i djevojčicama.

Pored snimljenog filma mladi su naučili  kako da obrate pažnju na scenu, zvuk i režiju kao cjelinu, tj. kompoziciju filma. Učesnici su bili  podjeljeni u  grupe gdje su naučili kako timski snimiti film  na temu nasilja nad djevojkama i ženama.

Film koji je nastao kao rezultat rada Lige mladih pacifista bit će postavljen online u svrhu prevencije nasilja nad ženama i djevojkama u okviru Kampanje „16 dana aktivizma“.

Obzirom da mladi najviše vremena provode na internetu, ovo je bila savršena prilika da nauče kako njihova poruka može postati viralna i dosegnuti  do što većeg broja ljudi.

Aktivnost se održava u okviru projekta „Orodnjavanje Izgradnje mira na lokalnom nivou“ kojeg u partnerstvu implementiraju sa „Forum Žena“ Bratunac i „HO Horizonti“ Tuzla. Projekat je podržan od Švedske Fondacije Kvinna till Kvinna.