Solidarnost sa ženama Malte

U toku svjetske pandemije izazvane COVID 19 virusom, imale smo malo više vremena posvetiti se našim dragim prijateljicama iz različitih dijelova svijeta koje okupljaju svoje sugrađanke u različite mreže i zajedno djeluju na unapređenju kvalitete života žena i djevojčica. Jedna od naših fenomenalnih prijateljica je i Francesca Fenech Conti koja živi na Malti, i sa svojim saradnicama vodi neformalnu mrežu Žene za Žene Malta koja broji preko 34 500 članice. Ovim putem Ženska mreža BiH izražava svoju solidarnost sa ženama Malte u njihovim nastojanjima da ostvare sva prava zagarantovana međunarodnim konvencijama. Sa Francescom smo razgovarale koristeći on-line komunikacijske aplikacije!

Hvala vam na interesovanju za našu online Facebook grupu Women to Women (Malta). Žene za žene Malta je online sigurna platforma za žene svih uzrasta i svih životnih zanimanja. To je prostor gdje žene mogu raspravljati o važnim pitanjima vezanim za aktuelne teme, nasilju u porodici, i u ovom trenutku svim pitanjima vezanim za Corona virus.

Neposredno prije nego što nas je covid-19 natjerao da ostanemo u izolaciji, bila sam u procesu apliciranja da osnujem Women to Women (Žene za Žene) kao fondaciju i nevladinu organizaciju. Svi naši planovi su morali biti odgođeni. Bila sam vrlo uznemirena i izgubljena nekoliko sedmica jer sam shvatila da se neću moći držati planova za pokretanje nevladine organizacije, nastaviti s inicijativama prikupljanja sredstava i susresti se sa ženama koje želimo osnažiti.

Imali smo čitav niz sastanaka i događaja planiranih i sve se moralo staviti na pauzu. To je bilo vrlo razočaravajuće i pokušala sam naći drugi način povezivanja i dizanja duha naših članova (trenutno ih imamo preko 34,000). Live video konferencija je uvijek bila nešto što sam željela uraditi, ali uvijek sam bila stidljiva za nastup pred kamerama i nije mi ugodno govoriti u javnosti. Međutim, kada me je prije nekoliko sedmica popularna lokalna TV ličnost Stephanie Spiteri pitala jesam li zainteresovana da radimo program uživo zajedno u grupi kako bi se povezali s našim sestrama, saslušali njihova pitanja, probleme i sakupili više informacija o tome što smo svi doživjeli zbog Covid-19, to je bio samo vjetar u leđa koji mi je trebao da bih savladala strahove I nervozu zbog nastupa  pred „kamerama” u ovom slučaju kamere mog laptopa. Tako  smo svake večeri u 19:00h od ponedeljka do petka počeli održavati niz diskusija. Pozivamo goste da govore o našim strahovima u ovim vremenima, o raznim vladinim inicijativama i raspoloživoj pomoći, o našem seksualnom životu, sljedeće sedmice ćemo razgovarati s nutricionistom, psihologom, ali i s pravnicima o rješavanju problema nasilja u porodici. Tokom dana vodim I druge diskusije koje se prenose uživo, zapravo smo danas s doktorima imali iznimno važnu raspravu o abortusu jer je Malta jedina zemlja u Europi s totalnom  zabranom istog.

Čvrstvo vjerujem u vodstvo na osnovu primjera, važnosti ženskih uzora i koliko je bitno da se ženski glas čuje. Na Malti su žene na vodećim pozicijama malobrojne i imamo jednu od najnižih stopa žena u parlamentu. Zato pokušavam pokazati drugim ženama da ako ja, kao obična žena mogu to– mogu i one. Ne moramo nužno biti političari, akademski obrazovani ili novinari da bismo imali glas i koristili ga. Svi bismo trebali moći raspravljati o strahovima i brigama i koristiti svoje glasove bez straha od osuđivanja. Za one koji su uplašeni, posramljeni, stidni ili nemaju hrabrosti govoriti sami za sebe – nudim im da budem njihov glas i da u njihovo ime raspravljajam o njima važnim pitanjima postavljajuci njihove priče a pri tom ne otkrivajući njihov identitet. Jako sam dirnuta I zahvalna za povjerenje koje sam dobila od toliko žena, a zbog priča koje sam čula sve više shvatam da je to još uvijek toliko muški svijet u kojem se mi žene moramo okupiti oko još toliko pitanja. Još uvijek imamo toliko posla za uraditi posebno za žene koje žive u nasilnim vezama i samohrane majke koje žive u siromaštvu – obično su ta dva pitanja često povezana. Iskreno vjerujem da samo osnaživanjem žena i držanjem zajedno kao zajednica sestara koje vjeruju da još uvijek imamo toliko toga za uraditi za ravnopravnost žena i tako napraviti ovo boljim mjestom za naše kćerke. To je ono čemu  pokušavam govoriti i živjeti po tome i pokazati svojim akcijama svaki dan na Women for Women da zajedno možemo. Ovo nije moja grupa,već naša grupa. Svih nas 34 000.