UMJESTO ČESTITKE ZA DAN DRŽAVNOSTI

 

UMJESTO ČESTITKE ZA DAN DRŽAVNOSTI ŽENSKA MREŽA BIH UPUĆUJE OTVORENO PISMO POLITIČKIM SUBJEKTIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Zima se sprema, a mi se novog rata bojimo.

Bojimo se rata, jer je „rat“ riječ koja vrišti iz svakog medijskog natpisa koji prati svaki vaš javni nastup. Ušli ste svi u prljavu predizbornu kampanju konstitutivnih, a zaboravljate da je u Bosni i Hercegovini više od 51% žena građanki.

Niste nas uključili niti u jedne reformske pregovore. Nema nas u pregovorima o ustavnim reformama. Nema nas u mirovnim pregovorima.

Umjesto da se trudite da poboljšate kvalitet života svih građanki i građana, vi nijemo posmatrate kako se otvaraju javne kuhinje za djecu, pa čak i javne kuhinje za bebe.

Nismo zaboravile da smo upravo MI, ŽENE, bile najveće žrtve prošlog rata, i da mnoge od nas još uvijek svoje vidaju rane.

Pozivate svojim postupcima na netrpeljivost, izazivate strah. Niste vi ti koji tješe djecu i brišu suze straha zbog mogućeg rata.

Zahtjevamo da se u ime nas ŽENA, građanki ove države NE zagovaraju nikakvi ratovi, podjele i sve ono što ruši i onako urušenu sliku autoriteta i digniteta naroda u Bosni i Hercegovini.

Zahtjevamo od predstavnika vlasti koje je narod Bosne i Hercegovine izabrao da zemlju grade i razvijaju po načelima jednakih prava i mogućnosti u skladu sa važećim Zakonima u Bosni i Hercegovini.

Ne dozvoljavamo da svojom pohlepnom politikom raspolažete životima i vojno angažirate našu djecu, očeve, braću, muževe.. za svoje prljave političke ciljeve.

Od naših komšija, susjeda sa istočne i zapadne strane koji pokušavaju da podrže samo jedan narod u Bosni i Hercegovini podsjećamo da u Bosni i Hercegovini žive djeca, omladina, žene i muškarci bez obzira na svoju vjersku pripadnost i svi zaslužuju poštovanje i podršku.

Podržavamo prisustvo EUFORA i prisustvo Visokog predstavnika EU i tražimo od njih da primjene svoje ovlasti i zaštite građanke i građanke ove države kad već oni koji nas predstavljaju za to ne mare.

Narodi Bosne i Hercegovine su miroljubljive prirode, pošteni radišni ljudi.

Zašto i u čije ime unosite razdor među nama, i tjerate nas iz svoje domovine? Pozivamo vas na odgovornost i zdrav razum. Čast i poštenje ste davno izgubili.

Neformalne Ženske lobi grupe iz gradova Srebrenik, Gračanica, Živinice, Tuzla, i članice Ženske mreže BiH pozivaju na mir i zaštitu prava i sloboda svih građanki i građana Bosne i Hercegovine.

Sretan nam svima 25. novembar – Dan državnosti i vaše i naše Bosne i Hercegovine.