Vlada Kantona Sarajevo najavila stalni smještaj i stabilnije finansiranje Sigurne kuće u Sarajevu

“Vlada Kantona Sarajevo je spremna poduzeti sve potrebne korake kako bi se riješilo pitanje stalnog smještaja Sigurne kuće i uspostavilo stabilnije finansiranje te ustanove”, naglasio je premijer Zolj nakon sastanka sa Đemilom Talić Gabriel, ambasadoricom dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu. 

Gospođa Gabriel, inače i počasna konzulica BiH u australijskoj državi New South Wales, pozdravila je najavu premijera Zolja. Ona se ranije pridružil misiji osnaživanja žena i pružanja podrške djeci koja su svoje privremeno utočište pronašli u sarajevskoj Sigurnoj kući.  Cilj joj je pomoći u prikupljanju sredstava za „Siguran krov-Sigurne kuće“, te pružanju pomoći djeci čija je kvaliteta življenja ugrožena zbog neprilika u porodici.

“Pomažem i pratim rad Sigurne kuće u Sarajevu jer želim da učinim sve što je u mojoj moći da žrtve nasilja imaju adekvatnu zaštitu. Uvijek sam spremna pomoći koliko god to mogu”, kazala je Gabriel . Objasnila je da je takvu podršku  pružala sigurnim kućama i ustanovama tog tipa i u Australiji, a čija pozitivna iskustva rado prenosi uposlenicima sarajevske Sigurne kuće.

Sastanku je prisustvovala i Amela Dautbegović ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice koja je istakla da „resorno ministarstvo poduzima sve neophodne radnje kako bi se na najbolji način rješilo pitanje finansiranja Sigurne kuće da bi i u budućnosti nastavila svoju humanu misiju“.

Premijer Zolj je poručio da „nasilje u porodici više nije privatni nego društveni problem i tiče se svih nas“. Naglasio je da je potrebno stalnim kampanjama podizati svijest o toj kako je rekao „pošasti i raditi na njenoj prevenciji“.

Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu otvorena je 2000. godine i pod njenim krovom se nalaze tri servisa: sklonište za djecu i žrtve porodičnog nasilja, sklonište za djevojke žrtve seksualnog nasilja, incesta, silovanja i drugih oblika nasilja te SOS telefon 033 222 000 za prijavu nasilja u porodici, koji je dostupan 24 sata.

Mirna Omerčaušević

Fondacija lokalne demokratije

Preuzeto sa: https://www.fld.ba/novost/9881/vlada-kantona-sarajevo-najavila-stalni-smjestaj-i-stabilnije-finansiranje-sigurne-kuce-u-sarajevu