ZALAGANJE, ZAGOVARANJE, LOBIRANJE Feministički priručnik za aktivistkinje/aktiviste i zaštitnice/zaštitnike ženskih prava u Bosni i Hercegovini

Ženski pokret u Bosni i Hercegovini i civilno društvo koje se vodi feminističkim principima već skoro tri decenije pomjera „planine“. Žene u Bosni i Hercegovini – feministkinje, aktivistkinje, zastupnice ženskih prava iz ruralnih i urbanih sredina, povratnice, Romkinje, lezbejke, biseksualne, transrodne i interspolne žene, žene s invaliditetom, žene iz manjinskih etničkih zajednica, žene iz porodica nestalih, žene preživjele razne vrste rodno zasnovanog nasilja, žene koje su preživjele ratno nasilje, žene ometenog mentalnog zdravlja, mlade žene, žene treće životne dobi, zaposlene i nezaposlene, roditeljke i samostalne roditeljke, roditeljke djece s poteškoćama u razvoju, domaćice i poduzetnice kao i svi njihovi muški saveznici pokazuju da je drugačija budućnost moguća.

Predvođene feminističkim principima djelovanja možemo dovesti do uspostavljanja institucija, usvajanja zakona, strategija i akcionih planova, promjene načina rada institucija i javnih službenika i službenica.

Na tom putu promjene, priručnik “ZALAGANJE, ZAGOVARANJE, LOBIRANJE Feministički priručnik za aktivistkinje/aktiviste i zaštitnice/zaštitnike ženskih prava u Bosni i Hercegovini” pruža malu i simboličnu podršku.

On nas podsjeća na međunarodne i domaće standarde za ženska prava, a nakon toga prelazi na samu terminologiju, strategije, alatke i metode zagovaranja.

Priručnik je izrađivan u vrijeme kada je COVID-19 osvajao Evropu i svijet i kada se cijeli način djelovanja države, institucija, privatnog sektora, civilnog društva i svih drugih jedinica u društvu mijenjao. I sve se i dalje mijenja. Stoga se nadamo da će on biti koristan za sve zagovaračice, aktivistkinje i zaštitnice ženskih prava koje su trenutno predvodnice borbe protiv ovog virusa i drugih oblika vanrednih situacija.

Vjerujemo da će im pomoći i u adresiranju potreba onih najranjivijih i marginalizovanih kategorija u našem društvu.

Preuzmite priručnik – ZALAGANJE, ZAGOVARANJE, LOBIRANJE Feministički priručnik za aktivistkinje/aktiviste i zaštitnice/zaštitnike ženskih prava u Bosni i Hercegovini