Zaustavite femicid i zaštitite sve žrtve nasilja

K… jedna, što si me prijavila, hajde sad reci… Zato što sam se bojala, kaže ona lica izobličenog od batina i mučenja. Pucanj.

Užasna tragedija koja se desila u Gradačcu, femicid i niz ubistava, pokrenuo je jedan bahati čovjek kriminalne prošlosti. Maltretirana očigledno i ranije, žena ga je prijavila. Kako je on to saznao? Ko je to njemu rekao? Zašto niko nije reagovao? Zašto je niko nije zaštitio? O ovome će se vjerovatno narednih dana govoriti u javnom prostoru, akademskim, policijskim, tužilačkim krugovima. Ali sama činjenica da je žena ostala nezaštićena i da je prije smrti bila užasno mučena, neće nestati.

Udruženja NERA, Most, Dignitet, JaBiHEU, Inicijativa građanki i građana, Univerzum, CURE, Žene za žene Internacional i VRBA pozivaju javnost i nadležne organe gonjenja da razmotre sve aspekte ovog incidenta, odnosno kako je informacija o prijavi dospjela do počinitelja i zašto odgovarajuće mjere zaštite nisu bile preduzete. Očigledno je da postoje propusti u sistemu koji su doveli do ovog tragičnog ishoda.

Pozivamo nadležno Tužilaštvo TK da istraži i obavijesti javnost o tome:

  1. Kako je došlo do curenja informacija i kako je počinitelj saznao za prijavu?
  2. Zašto nije bilo odgovarajuće reakcije na prijavu posebno s obzirom na kriminalnu prošlost počinitelja
  3. Ko su odgovorni za propuste u zaštiti žrtve?

Također zahtjevamo da se transparentno obavijesti javnost i edukuje o tome:

Kako reagovati na slučajeve prijavljenog nasilja?

Kako se nositi sa slučajevima nasilja koji su već eskalirali?

Odgovornost leži na više strana – od institucija koje pružaju zaštitu do društva u cjelini. Važno je da se slučajevi ovakvih tragedija ozbiljno istraže i da se prestane prebacivati loptica u drugi okvir nadležnosti. ZAUSTAVIMO FEMICID

Molimo građane i građanke da ne dijele snimke koji su jako uznemirujućeg sadržaja i tako poštede rodbinu i prijatelje ubijenih

Udruženje “Dignitet” Mostar

Udruženje žena “NERA” Konjic

Udruženje Žene za žene International

Udruženje žena “Most” Jablanica

Fondacija CURE Sarajevo

Udruženje “Inicijativa građanki/na” Mostar

Udruženje žena “Univerzum” Mostar

Udruženje “Ja bih u EU” Sarajevo

Udruženje Vrba Mostar

,