Žene u parlamentima i skupštinama: Narodna skupština Republike Srpske

nsrsPiše: Maida Zagorac, Sarajevski otvoreni centar

Sarajevski otvoreni centar i Fondacija CURE u narednom će periodu objavljivati kratke tekstove sa biografijama žena koje su izabrane u parlamente i kantonalne skupštine. Danas upoznajte predstavnice Narodne skupštine Republike Srpske u koju je izabrano 12 žena, te one tako čine 14,45%% ukupnog broja predstavnika_ca u Narodnoj skupštini RS.

Predstavnice Narodne skupštine Republike Srpske su:

zvornikdanas-dusica-savicSavić Dušica (SNSD) obavlja posao portparolke SNSD-a i šefice kabineta načelnika.

 

 

 

Gordana-Tešanović-288x300Tešanović Gordana (SNSD) je dugogodišnja direktorica banjalučkog Doma zdravlja.

 

 

 

kelecevicsnjeansKelečević Snježana (SNSD) je predsjednica Skupštine opštine Laktaši.

 

 

 

Lovrić Milica (SNSD) je rođena 22. 01. 1967. godine. Medicinski fakultet je završila u Tuzli. Specijalizaciju iz interne medicine je završila na VMA, a subspecijalizaciju iz kardiologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je u JU „Sveti Vračevi“ u Bijeljini gdje obavlja funkciju šefice Odsjeka kardiologije.

Stojičić Željka (SNSD) je pomoćnica ministra finansija Republike Srpske, članica je Savjeta za praćenje izrade Prostornog plana za područje posebne namjene – Nacionalni park „Kozara“. Obavlja funkciju više stručne saradnice za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

jungicvesnaJungić Vesna (SNSD) je rođena 29. 05. 1964. godine. Ima završenu VSS-u,  jedno vrijeme je bila predsjednica AŽS-a Derventa.

 

 

 

RS-onja-Karadzic-JovicevicKaradžić-Jovičević Sonja (koalicija SDS-PUP-Radikali SRS RS) je rođena 22. 05. 1967. godine u  Sarajevu. Članica je odbora SDS-a. Kćerka je Radovana Karadžića.

 

 

reg-spomenka-stevanovic-intStevanović Spomenka (koalicija DNS-NS-SRS) je rođena 01. 04. 1962. godine. Završila je Pravni fakultet u Beogradu. Predsjednica je Kluba poslanika Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednica Administrativne komisije Narodne skupštine Republike Srpske. Nalazi se na čelu OO DNS Zvornik, članica je GO DNS-a i članica Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza.

 

Petrić Neda (koalicija DNS-NS-SRS) je pravnica po struci, zaposlena je u Centru za kulturu Semberija.

Lovrić Ivana (koalicija Domovina) je ušla u Narodnu skupštinu Republike Srpske putem kompenzacijskog mandata.

Andrić Zorka (Narodni demokratski pokret) je ušla u Narodnu skupštinu Republike Srpske putem kompenzacijskog mandata.

Gojković Zdenka (Socijalističke partije) je načelnica Klinike za onkologiju u Banjoj Luci. Doktorirala je u oblasti karcinoma dojke i docentica je na Katedri za onkologiju Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci. Također je ljekarka humanitarka i već sedam godina aktivno je angažovana u radu humanitarnih organizacija.  Svoj humani doprinos daje i radom u Savezu žena oboljelih od raka dojke – ISKRA kao i u Asocijaciji udruženja žena oboljelih od raka dojke BiH

Vezani članci:

Žene u parlamentima i kantonalnim skupštinama: Predstavnički dom PS BiH

Broj izabranih žena u PS BiH, Parlament FBiH, NS Republike Srpske i skupštine kantona

Stanje na listama i zastupljenost žena u predizbornoj kampanji

Koliko su žene zastupljene u političkom životu BiH?

Politička participacija žena u Bosni i Hercegovini – Pregled trenutnog stanja

Stranke, izbori, parlamenti: Žene u politici u Bosni i Hercegovini