Ženska mreža BiH oštro osuđuje mizoginiju i govor mržnje usmjeren prema društveno politički aktivnim ženama u Bosni i Hercegovini! 

Ženska mreža BiH oštro osuđuje mizoginiju i govor mržnje usmjeren prema društveno politički aktivnim ženama u Bosni i Hercegovini!

Saopštenje za javnost

Šta je zajedničko Ines, Nejri i Emini? Osim što su građanke našeg društva, one su u posljednje vrijeme izložene mizoginiji i jeziku mržnje putem socijalnih mreža zbog svog društveno političkog angažmana!

„Sevap je silovat na afteru sta baljezga“ „Jutros na Kalmanu Ines, toliko jadno ,bijedno ,zalosno za nepovjetovat dogovorila botove dabogda svaku marku u lijekove potrosili ako ovakav zakon prodze. Ja se nikad pomiriti sa tim necu makar pala mrtva glava nek to svhate kako hoce sram oh bilo“ „Kme kme Ono u drecavom grudnjaku kuka Ma smanji malo“ (komentari preneseni bez lektorskih intervencija), su samo jedan dio poruka zabilježenih u virtualnom prostoru usmjerenih prema Emini, Nejri i Ines.

Podsjećamo da je Emina Tufekčić, vijećnica u gradskom vijeću Zenica, izložena najstrašnijim verbalnim nasiljem od strane političkih neistomišljenika, da je Nejra Latić – Hulusić, redateljka i građanska  aktivistkinja, zbog svog izbora svjetonazora izložena seksističkim kritikama na izgled i ponašanje, a Ines  Kavalec, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, pritiscima i nasilnim komentarima zbog svog zalaganja za usvajanje zakona koji se tiče problematike osoba sa invaliditetom.

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su ženama zagarantovana ljudska prava, uključujući pravo na društveno – politički angažman, slobodu izbora, a prije svega pravo na život bez nasilja.

Podsjećamo da javno izražavana mizoginija (mržnja ili odbojnost prema ženama ili djevojčicama), i govor mržnje po bilo kojoj osnovi potiču na počinjenje težih krivičnih djela koja, kao rezultat, mogu imati teške  posljedice po žrtve.

Koliko mizoginih sadržaja i govora mržnje je dovoljno da tužilaštva u BiH počnu raditi svoj posao, a sudovi sankcionišu počinjenja krivična djela? Da li je nama postalo sasvim normalno pozivati na silovanje,  spominjati mrtve glave i davati seksističke komentare na nečiji izbor oblačenja?

Zašto smo potpisali Istanbulsku konvenciju i zašto imamo krivične zakone, ako su nam prijetnje nasiljem “nova normala“?

Ženska mreža BiH, javno osuđuje mizoginiju i govor mržnje usmjeren prema društveno politički aktivnim ženama u Bosni i Hercegovini, te traži hitno reagovanje odgovornih institucija i blagovremeno  i adekvatno provođenje zakonskih propisa koji garantuju život bez bilo kakvog oblika diskriminacije nad ženama.

Pozivamo političke subjekte u Bosni i Hercegovini da osude mizoginiju i govor mržnje usmjeren prema ženama u Bosni i Hercegovini.

Ines, Emini i Nejri, svim građankama BiH koje trpe nasilje po bilo kom osnovu izražavamo solidarnost!