Ženska mreža BiH oštro osuđuje napade na pravnicu, novinarku i aktivisticu Anu Kotur – Erkić!

Saopštenje za javnost

Ženska mreža BiH oštro osuđuje napade na pravnicu, novinarku i aktivisticu Anu Kotur – Erkić!

Članice Ženske mreže Bosne i Hercegovine, organizacije i aktivistice za ljudska prava, najoštrije osuđuju napade na integritet, ličnost i rad Ane Kotur-Erkić, aktivistice za prava marginaliziranih i manjinskih grupa od strane narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića.

Kotur-Erkić je dugogodišnja aktivistica izuzetnih postignuća u oblasti prava osoba s invaliditetom, koja je u skladu sa svojim profesionalnim i ljudskim opredjeljenjem na društvenim mrežama reagirala na izjave poslanika Vukanovića, u kojima vrijeđa osobe s invaliditetom, koristeći termin „posebne potrebe“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske i konfrontirajući „osobe s posebnim potrebama“ normalnim ljudima u gostovanju na TV N1 u emisiji Novi dan, 23.05.2020.godine.

Ana je dobitnica novinarske nagrade Srđan Aleksić, Plakete mladima Grada Banja Luka, i sedam različitih priznanja UN agencija u BiH, u oblasti prava osoba s invaliditetom, prava žena i novinarskog izvještavanja, što i više nego dovoljno govori o njenom dosadašnjem radu.

Ipak, i kao takva Ana se našla na udaru poslanika Vukanovića, koji je sav njen angažman stavio u sjenu insinuacija da je politički mentorisana, politička angažirana i sluškinja vlasti u Republici Srpskoj.

Poslanik Vukanović, u seriji odgovora na reakcije Kotur-Erkić i organizacija osoba s invaliditetom, koristeći poziciju moći i funkciju koju obnaša, aktivistici stavlja metu na čelo, omaložavajući njen dosadašnji i budući rad, podstičući govor mržnje svoje publike prema jednoj višestruko marginaliziranoj ženi, po osnovu spola, invaliditeta, stavova, opredjeljenja i uvjerenja.

Kotur-Erkić je u svom angažmanu naglašavala da žene s invaliditetom vode borbu s predrasudama da nisu dovoljno sposobne, dovoljno kvalitetne i vrijedne, ali i da nikad nisu posmatrane kao žene koje imaju pravo na sopstvene izbore, što Vukanović u svojim objavama dodatno zloupotrebljava.

Osobito poražava činjenica da se, do objave ovog saopštenja, nisu oglasile poslanice Narodne skupštine Republike Srpske, u ime Kluba žena u NSRS ili kluba kojem Vukanović po političkom opredjeljenju pripada.

Ženska mreža BiH zahtijeva javno izvinjenje poslanika Vukanovića, te poziva nadležne  institucije – posebno Agenciju za ravnopravnost spolova BiH, Gender centar Republike Srpske, te Narodnu skupštinu Republike Srpske da u skladu sa svojim  poslovnicima izreknu sankcije prema Nebojši Vukanoviću u zakonodavnom tijelu RS.

Ženska mreža Bosne i Hercegovine izražava punu solidarnost sa kolegicom, borkinjom i zaštitnicom ljudskih prava Anom Kotur Erkić!