Zvjezdana Araranković – u Sudanu između dva rata obučavala lokalnu policiju

BOSANSKOHERCEGOVAČKA POLICAJKA U SUDANU IZMEĐU DVA KRVAVA GRAĐANSKA RATA, OBUČAVALA LOKALNU POLICIJU

Prošlo je 9 godina kako je Zvjezdana Araranković, voditeljica tima Pasoške kontrole jedinice Granične policije Aerodrom Sarajevo, prvi put bila angažirana u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda u Sudanu (United Nations Mission in Sudan – UNMIS). Bilo je to u septembru 2008. godine.

ZVJEZDANA: „Za vrijeme prvog angažmana u UNMIS misiji u Sudanu obavljala sam različite poslove i zadatke, od rada sa lokalnom policijom, savjetovanje vezano za rješavanje različitih slučajeva i poštivanje ljudskih prava do poslova vođe tima na aerodromu u Jubi. Također sam radila kao Zamjenica komandira sektora 1 Juba te kao instruktorica lokalne policije s ciljem izgradnje njihovih kapaciteta za prepoznavanje i otkrivanje krivotvorenih dokumenata. U toku svog mandata u trajanju od 18 mjeseci bila sam i Komadant BiH policijskog kontigenta u Sudanu.“

Zvjezdana nije pokazvila ni trunku straha, a podjesćamo da je 2005. godine zaustavljen 20-o godišnji krvavi građanski rat u toj zemlji.

Rezultat tog rata je odcjepljenje Južnog Sudana 2011. godine. Međutim, u novostvorenoj državi 2013. počeli su novi sukobi.  Dešavaju se nebrojni zločini među kojima su ubojstva, silovanja, seksualno nasilje, mučenja i druga nečovječna djela. No to nije spriječilo Zvjezdanu da i drugi put bude  dio mirovne misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu (United Nations Mission in South Sudan – UNMISS) i to od 20. marta 2016. do 19. septembra 2017.

ZVJEZDANA: “Tokom svoja dva angažmana stekla sam različita iskustva, budući da su mandati ovih misija različiti. Mandat UNMIS misije je bio izgradnja kapaciteta, reforma i reorganizacija policije, dok je UNMISS-ov mandat zaštita civila. Međutim, ono sto je zajedničko ovim misijama je upoznavanje kulturoloških razlika, što me je neminovno obogatilo kao osobu te upoznavanje drugih kolega i načina na koji oni obavljaju policijske poslove.”

Zvjezdana je također, od Ujedinjenih naroda bila angažovana i kao instruktorica u Bocvani za trening trenera za Formirane policijske jedinice (Formed Police Unit). Dva puta je bila angažovana i kao instruktorica na predmisionoj obuci u Švedskoj.

Od 2012. godine, svi policijski službenici koji žele da budu dio mirovnih misija moraju proći predmisionu obuku koju organizuje Ministarstvo sigurnosti BiH. Ova obuka se sprovodi u Centru za obuku za operacije podrške miru (Peace Support Operations Training Centre – PSOTC) u Butmiru. Uspješan završetak ove obuke je jedan od uslova koji policijski službenici moraju ispuniti da bi bili upućeni u mirovnu misiju.

U Centru za obuku za operacije podrške miru u Butmiru, pored redovnih poslova i zadataka,  Zvjezdana obavlja i zadatke, poput onih u Švedskoj gdje je radila kao instruktorica na predmisionoj obuci.

ZVJEZDANA: „U suštini najvažnije je se dobro psihički pripremiti za odlazak u mirovnu misiju jer je to velika promjena, radi se o drugom kontinentu i o višemjesečnom boravku u potpuno drugačijem svijetu.

Mirovne misije su joj donijele mnogo znanja ali i benificije.

ZVJEZDANA: „Tokom angažmana u mirovnim misijama definitivno se stječe veliko profesionalno, ali i lično iskustvo. Nadograđujemo se profesionalno i individualno i vrlo često se kolege nakon misija opredjeljuju za profesionalne angažmane u UN-u. Također, u misijama upoznajete ljude različitih profila, stječete razna prijateljstva i širite vaše poslovne kontakte. Jedan od razloga zašto se policijski službenici odlučuju priključiti mirovnoj misiji svakako je i veća finansijska stabilnost.“

Zvjezdana ArarankovićPredstavnici Centra za sigurnosne studije (CSS) u okviru projekta „Jačanje institucionalnih kapaciteta kroz širenje iskustava učesnika u mirovnim misijama“, koji finansijski podržava Kanadski Fond za lokalne inicijative, ističu  važnosti daljeg učešća pripadnika policijskih struktura iz Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama širom svijeta.