Alternativni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu za članstvo u Evropskoj uniji za 2021. godinu: politički kriteriji

Najznačajniji politički akteri u Bosni i Hercegovini će na pitanje šta misle o evropskom putu te zemlje odgovoriti da podržavaju punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Sa druge strane, rezultati u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i usporeni reformski procesi govore da je ta podrška uglavnom nominalna. Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine je kao i prethodnih godina pripremila izvještaj koji reformske procese i napredak zemlje promatra kroz prizmu civilnog društva. Publikacija Alternativni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu za članstvo u Evropskoj uniji za 2021. godinu: politički kriteriji prati strukturu Izvještaja Evropske Komisije o Bosni i Hercegovini za 2021. godinu u dijelovima koji se odnose na političke kriterije. Autorice i autori su obradili teme osvrćući se na ekspertizu organizacija koje predstavljaju.

Publikacija je rezultat rada organizacija civilnog društva unutar Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine i saradnika i saradnica izvan ove koalicije. U izradi ovog izvještaja učestvovalo je 42 autora_ice iz 21 organizacije.

Alternativni izvještaj na B/H/S jeziku možete preuzeti ovdje.

Alternativni izvještaj na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.