Bakira Hasečić: „ Žene žrtve seksualnog nasilja treba da se oslobode stigme.“

Fondacija lokalne demokratije – Predstavlja braniteljicu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

Bakira Hasečić: „ Žene žrtve seksualnog nasilja treba da se oslobode stigme.“

Jedna je od najpoznatijih aktivistica za prava žena u Bosni i Hercegovini.  Prije petnaest godina osnovala je  Udruženje „Žena žrtva rata” Sarajevo. Cilj im je pružiti podršku preživjelim žrtvama ratnog silovanja, prekinuti šutnju, pomoći u utvrđivanju istine i uspostavljanju pravde za žrtve. Samo  tako se, smatra može doprinijeti savladavanju prošlosti i unaprjeđenju ljudskih prava žena. I sama je žrtva silovanja i torture skupa s porodicom u Višegradu 1992. godine.

Bakira je proteklih godina zbog svog djelovanja izložena brojnim verbalnim i fizičkim napadima.  Ni to je ne sprječava da nastavi borbu za dokazivanje istine i prava žena žrtava rata.

Šta znači danas biti braniteljica ljudskih prava u BiH?

Teška borba počela je, kako sam već navela, prije više od dvije decenije. Silovana žena, osnivačica udruženja koje se bori za ljudska prava žena žrtava rata i za to da se procesuiraju svi ratni zločinci ili kako to danas kažu braniteljica ljudskih prava, je osoba koja daje pokretačku snagu, masi osoba koje su preživjele ovo što sam i sama proživjela. Osoba koja se bori za prava osoba određene kategorije da ne ostane sve samo mrtvo slovo na papiru. Braniteljica ljudskih prava danas , bez obzira o kome se radi, izložena je riziku, čak i prijetnjama za vlastiti život kao što sam imala i sama, pa i prijetnjama upućenim članovima porodice, uništavanja lične imovine, zastrašivanjima itd.

Interviju u možete preuzeti i u potpunosti pročitati OVDJE!