Danas je počela kampanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije/bifobije/transfobije: LJUBAV ČINI PORODICU

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Danas je počela kampanja povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT)LJUBAV ČINI PORODICU

Danas, 3. maja, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) kreće kampanja u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra pod nazivom LJUBAV ČINI PORODICU.

Bilbordima i putem društvenih mreža želimo da skrenemo pažnju na neophodnost podrške lezbejkama, gejevima, biseksualnim, trans* i interspolnim osobama i da poručimo da porodicu čini ljubav, bez obzira da li dolazi iz porodice, ili od naših partnera_ica i prijatelja_ica.

U bilbord kampanji 24 osobe zajedno poručuju da ljubav čini porodicu u svim njenim oblicima. Po prvi put u jednoj kampanji u BiH učestvuju LGBTI osobe, zajedno sa svojim prijateljima, prijateljicama i porodicama.

Podrška nam je svima važna. Uz podršku lakše savladavamo prepreke sa kojima se svakodnevno suočavamo i zato poručujemo da tamo gdje ima ljubavi, ima i podrške i porodice.

U sklopu kampanje na društvenim mrežama, objavljivaćemo fotografije i izjave osoba o tome šta su za njih porodica, podrška, solidarnost i ljubav.

Jedna od učesnica kampanje kaže: Porodica mora biti sigurno mjesto razumijevanja i ljubavi. Osjećati ljubav i imati podršku u porodici znači imati čitav svijet.

Posljednjih godina sve više LGBTI osoba trpi nasilje u porodici. Roditelji, sestre, braća i ostali članovi porodice su ove osobe zatvarali, prisiljavali na liječenje, izbacivali iz kuće, prijetili im, ucjenjivali ih, te kontinuirano psihički i fizički zlostavljali.

Porodica bi trebala da bude mjesto podrške i razumijevanja, a ne mjesto odbacivanja, patnje i nasilja. Zato je, u okolnostima kao što su ove, podrška LGBTI osobama izuzetno bitna i traba da dolazi i od porodice, prijatelja_ica, poznanika_ca i partnera_ica.

Online kampanju možete pratiti na Facebook stranici Sarajevskog otvorenog centra.

Kontakt osoba: Lejla Huremović, lejla@soc.ba, 033 551 000.